Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

JULIUS DE GEYTER

Julius De Geyter werd geboren te Lede op 25 april 1830.
Hij begon zijn carrière als onderwijzer en journalist. In 1874 werd hij directeur van de "Bank van Lening" te Antwerpen.
Samen met J.F.J. Heremans en E. Zetternam stichtte hij het literair tijdschrift "De Vlaamsche School" (1855-1862).
Met zijn vriend Julius Vuylsteke behoorde hij tot de belangrijkste politieke dichters van zijn tijd en was hij één van de voormannen van de Vlaamse Beweging.
Julius De Geyter is de auteur van talrijke romantische gedichten. Zijn politieke verzen waren retorisch (1) en soms antiklerikaal.
Hij schreef ook de teksten van verscheidene cantates (2) van Peter Benoit, o.a. van de Rubenscantate (1877). Hij herdichtte ook "Reinaert de Vos" (1874).
Hij schreef ook onder de schuilnamen Jozef van Bergdale en Rudolf Denderval.
Julius De Geyter overleed te Antwerpen op 18 februari 1905.

Bibliografie:

* Bloemen op het graf (1857)
* Drie menschen van in de wieg tot in het graf (poëzie, 1861)
* Reinaart de Vos (herdichting, 1874)
* Vlaanderens kunstroem (Rubenscantate, 1877)
* De wereld in (1878)
* De genius des vaderlands (1880)
* De Rhijn (cantate, 1882)
* Keizer Karel en het Rijk der Nederlanden (poëzie, 1888)
* Volledige werken (1907-1909)

-----------

(1) retorisch = redekunstig, bombastisch
(2) cantate = uitgebreid zangstuk bestaande uit solo's, recitatieven en koren

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers