Louis' Thuispagina  - VLAAMSE SCHRIJVERS

GABRIELLE DEMEDTS

GabriŽlle Demedts werd geboren te Sint-Baafs-Vijve op 11 juni 1906, drie jaar na haar broer Andrť Demedts.
Toen ze vier maanden oud was, werd ze getroffen door kinderverlamming. Hoewel geÔsoleerd door deze ziekte, volgde ze toch lager en middelbaar onderwijs in het nabijgelegen dorpje Wakken.
In 1934 begon ze haar eerste gedichten te schrijven. In 1937 verscheen haar eerste bundel "Een gevangene zingt". Het werd een weergave van haar eigen gemoedsgesteltenis: zij voelde zich (door haar ziekte) een gevangene van het noodlot.
Na de dood van haar vader in 1943 verlaat zij het ouderlijk huis. Na een tijdje in Oostrozebeke gewoond te hebben, vestigde zij zich in 1945 als boekhandelaarster te Waregem.
In 1957 huwde zij met Lucien De Bosscher, beter gekend als de humoristische romanschrijver "Jan Boschmans".
In haar later werk verzoende ze zich met haar lot en werden lief en leed gerelativeerd.
Zij werkte mee aan de tijdschriften "Jong Dietschland", "Dietsche Warande en Belfort", "Hooger leven", "Nieuw Vlaanderen", "Elckerlyc", "Vormen", "Klaverdrie", "Astrid", "Nieuwe Stemmen", "Roeping", "De Vlaamse Gids" en "West-Vlaanderen".
Zij schreef ook onder de schuilnaam Maria Houtland.
GabriŽlle Demedts overleed te Kortrijk op 6 september 2002.

Bibliografie:

* Een gevangene zingt (1937)
* Een twijg in de wind (1939)
* Morgen is alles uit (1940)
* Verloren thuis (1946)
* De doorgang (1957)
* Levensberichten en liederen (1974)
* Klanken van eeuwigheid in aardse stem (1974)
* Verzamelde gedichten (1979)

Een zeer interessante link: de website van dichteres Iris Van de Casteele waar een intervieuw met Gabrielle Demedts te vinden is:     http://www.coquelicot.com.py/coquelicot/

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers