Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

GASTON DURIBREUX

Gaston Duribreux werd geboren te Oostende op 28 mei 1903.
Na de moderne humaniora gevolgd te hebben, verbleef hij gedurende drie jaar in Zuid-Frankrijk om het beroep van hotelhouder te leren. In 1928 werd hij dan ook hotelier in Mariakerke. Hij huwde en kreeg drie zonen. Schrijven deed hij vooral in de rustige winterperiode.
Duribreux debuteerde met de roman "Karoen in 't aanschijn van de zee" in 1934.
Oorspronkelijk schreef deze "romancier van de zee" vissersromans zoals "Bruun" (1939), "De laatste vissers" (1940) en "Het gouden zeil" (1951).
Zijn later werk bestaat voornamelijk uit diepchristelijk geïnspireerde probleemromans zoals "De parabel van de gehate farizeeër" (1955) en "De parabel van de brave tollenaar" (1956). Kenmerkend voor de aard van zijn werk is wel de titel "Ballade van de hopeloze zuiverheid".
Tussendoor schrijft hij ook nog over verzet en collaboratie tijdens Wereldoorlog II in "De zure druiven" (1952) en de autobiografische roman "Het wrede spel" (1960).
Verantwoordelijkheidsgevoel, het menselijk geweten en kristelijk waardenbesef spelen een belangrijke rol in zijn werk.
Gaston Duribreux stierf te Oostende op 27 mei 1986.

Bibliografie :

* Karoen in 't aanschijn van de zee (1934) (onder de pseudoniem Jan van Wieren)
* Bruun (1939)
* De laatste visschers (1940)
* Zee- en visschersvolk op Vlaanderens kust (1941)
* De visscher (1942)
* Derina (1942)
* Rijm op de kust (verhaal, in "Bloei", 1942)
* De Roeschaard (1943)
* De bron op de berg (1945)
* Toen keerde de wind (1948) (In "Van elk een verhaal")
* De grote Hemme (1950)
* Het gouden zeil (1951)
* De zure druiven (1952)
* Tussen duivel en diepzee (1953)
* Schipper Jarvis (1955)
* De parabel van de gehate farizeeër (1955)
* De parabel van de geliefde tollenaar (1956)
* Kantwerk en zwanen (1958)
* Het wrede spel (1960)
* Ballade van de hopeloze zuiverheid (1971)

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers