Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

EMIEL FLEERACKERS

Emiel Fleerackers werd geboren te Turnhout op 17 april 1877.
Na de klassieke humaniora trad hij in 1899 te Aarlen binnen in de "Societeit van Jezus" (Jezuietenorde). In 1904 werd hij surveillant en leraar Nederlands in het college te Aalst. Tijdens die periode schreef en publiceerde hij reeds verzen. Van 1908 tot 1910 was hij klastitularis in het college te Turnhout.
In 1910 verscheen als feuilleton in het weekblad "De Kempenaar" de eerste versie van "Reineke Vos in de Kempen".
Van 1910 tot 1914 studeerde hij te Dublin (Ierland) theologie. Hij werd er priester gewijd op 27 juli 1913. Tijdens het begin van de eerste wereldoorlog (1914-1915) verbleef hij in Nederland.
Ondertussen was hij medewerker geworden van "De Bode van het Heilig Hart", waarin hij zijn hele leven lang zou blijven publiceren en waarin het meeste van zijn werk verscheen.
Hij werd terug leraar te Turnhout, later te Antwerpen. Op het einde van zijn leven verhuisde hij opnieuw naar zijn geboortestad, waar hij op 1 juli 1948 overleed.
Naast zijn ontelbare gedichten en verhalen schreef Emiel Fleerackers nog toneelstukken, stelde hij schoolboeken samen en vertaalde hij anderstalig werk.
Het thans bijna vergeten oeuvre van deze fijnzinnige humoristische moralist was indertijd zeer populair bij het katholieke Vlaamse lezerspubliek.

Bibliografie

* Reineke Vos in de Kempen (1910)
* Kijkkast (1922)
* Opinies van Proke Plebs (1925)
* Uit de oude speeldoos (1926)
* Kronijken (1926)
* Voor de priesters. Sacerdos Christi patientis imago (1928)
* Luther in de buurt (1928)
* Baveloo-Boetjes (1933)
* Proke vertelt (1934)
* Brieven van nonkel pastoor (1935)
* Heiruiker (1935)
* Stille mensen (1935)
* De verhandeling (1940)
* Reyneke Vos in de Kempen (1942)
* Stijlleer en opstel (z.j.)
* Algemene stijlleer (z.j)
* Rhetoriek (1946)
* Verzameld werk (1950-1956, samengesteld door pater E. Janssens en pater A. De Pauw S.J.)
    - Deel 1: Gedichten
    - Deel 2: Reineke Vos in de Kempen
    - Deel,3: Kijkkast
    - Deel 4: Opinies van Proke Plebs
    - Deel 5: Proke vertelt
    - Deel 6: Van Proke Plesbs tot nonkel pastoor
    - Deel 7: Pastoor en parochie
    - Deel 8: Kronijken
    - Deel 9: Kleine mensen
* Humor en hart (bloemlezing, 1977)

Terug naar begin

 Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers