Louis' Thuispagina  - VLAAMSE SCHRIJVERS

JEF GEERAERTS

Jef Geeraerts (eigenlijk Jozef Adriaan Anna) wordt geboren te Antwerpen op 23 februari 1930 als enig kind van Frans en Anna van der Heiden. Het lager onderwijs volgt hij in de gemeentelijke jongensschool. Daarna volgt hij de Grieks-Latijnse humaniora aan het O.-L.-Vrouwcollege. Na zijn middelbare studies gaat hij naar de Koloniale School om politieke en administratieve wetenschappen te studeren. Hij vervult zijn militaire dienstplicht in Duitsland als reserve-officier. Na een tijdje redacteur van het "Nieuw Vlaams Tijdschrift" te zijn geweest, vertrekt hij in 1954 als bestuursambtenaar naar het toenmalige Belgisch Kongo. Ondertussen was hij gehuwd. Het echtpaar zal drie kinderen krijgen. Hij brengt het in de kolonie tot assistent- gewestbeheerder. In 1959-60 voert hij als vrijwilliger het bevel over een speciale compagnie in een opstandig gebied. Na zijn terugkeer in BelgiŽ gaat hij in 1962 Germaanse filologie studeren aan de VUB. In datzelfde jaar debuteert hij met "Ik ben maar een neger". Na het beŽindigen van zijn studies beseft hij dat lesgeven niets voor hem is en hij begint te vertalen, te schrijven en te werken voor tijdschriften. Ondertussen was hij in 1963 gescheiden van zijn vrouw. In 1968 wordt Gangreen1 Black Venus gepubliceerd. Deze semi-autobiografische roman, de eerste in een reeks, doet veel stof opwaaien omdat op een ongezouten manier gehandeld wordt over bepaalde niet zo rooskleurige aspecten van het Belgisch kolonialisme. Bovendien uit de schrijver in dit werk zijn elementaire levensdrift gekoppeld aan een ongebreidelde seksualiteit. Het is bijwijlen een quasi-verheerlijking van de primitieve Afrikaanse levensvorm om zich te bevrijden uit en af te zetten tegen de innerlijk verzwakte westerse cultuur met zijn in zijn ogen levensonterend katholicisme. Men kan dit deel van het werk van Geeraerts ervaren als een bevrijdingstherapie van de geestelijke trauma's veroorzaakt door zijn opvoeding, huwelijk en koloniale periode. Gangreen l wordt bekroond met de Driejaarlijkse Staatsprijs. In 1972  publiceert de schrijver een erotische roman onder de schuilnaam "Claus Trum". In 1978 treedt Jef Geeraerts opnieuw in het huwelijk. Hij was een tijdlang redacteur van "Elseviers Weekblad" en maakte bijdragen voor "Panorama" en "Nieuw Wereldtijdschrift". "De zaak Jespers" werd verfilmd. "Diamant" werd voor televisie bewerkt. Verschillende werken werden vertaald. Het latere werk van de schrijver bestaat hoofdzakelijk uit spannende misdaadromans.
Hij schreef ook onder het pseudoniem Jan Geerhof.
Jef Geeraerts overleed te Gent op 11 mei 2015.

 Bibliografie :

* Ik ben maar een neger (1962, roman)
* Schroot (1963, roman)
* Zonder clan (1965, roman)
* Het verhaal van Matsombo (1966, roman)
* De trologdieten (1966, verhalen)
* De zeven doeken der schepping (1967, toneel)
* Gangreen 1. Black Venus (1968, roman)
* Indian summer (1969, verhalen)
* Avondspelen (hoorspel, 1970)
* Concerto (1970, hoorspel)
* Tien brieven over liefde en dood (1971, verhalen)
* Avondspelen (TV-spel, 1971)
* De taaie (1971, uit "De trologdieten", in "54 Vlaamse verhalen")

* Gangreen 2. De goede moordenaar ( 1972, roman)
* De fotograaf (1972, roman)
* Ode aan Ignatius (1972, hoorspel)
* Verhalen (1973)
* Reizen met Jef Geeraerts (1974, reportages)
* Gangreen 3. Het teken van de hond (1975, roman)
* Kongo en daarna (1975, verhalen)
* Dood in BourgondiŽ (1976, roman)
* De heilige kruisvaart (1976, pamflet)
* Gangreen 4. Het zevende zegel (1977, roman)
* Gedachten van een linkse bourgois (1977, aforismen gebundeld door G. de Ley)
* De zaak Jespers (1978, reportage)
* Kodiak.58 (1979, roman)
* De coltmoorden (1980, roman)
* Laatste brief rondom liefde en dood (1980, brieven)
* Jagen (1981, roman)
* Diamant (1982, roman)
* Over gedichten vol liefde en verukking (1982, essay)
* Drugs (1983, roman)
* De trap (1984, roman)
* Anovlar (uit "Verhalen", 1973) (in "Vlaamse verhalen na 1965", 1984)
* De zaak Alzheimer (1985, roman)
* Marcellus (1985, brieven)
* Het Sigmaplan (1986, roman)
* Romeinse suite (1987, roman)
* Gesprekken (1987, interviews)
* Zand (1988, roman)
* Schieten (1988, roman)
* Het huis genaamd "Les HÍtres" (1989, verhalen)
* Sanpaku (1989, roman)
* Double-face (1990, roman)
* Z 17 (1991, roman)
* Het Rashomon-complex (1992, roman)
* Op avontuur met jef Geeraerts (1992, roman)
* Achttien verhalen (1992)
* De Cu Chi case (1993, roman)
* De nachtvogels (1994, roman)
* Goud (1995, roman)
* De PG (1998, roman)
* De ambassadeur (2000, roman)
* Dossier K (2002, roman)

* Geld (2004, roman)
* Cro-Magnon (2006, roman)

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers