Louis' Thuispagina  - VLAAMSE SCHRIJVERS

ROSE GRONON

Rose Gronon werd als MARTHE BELLEFROID geboren te Antwerpen op 16 april 1901. Zij studeerde aan de Middelbare Normaalschool in Brussel en werd lerares Frans, geschiedenis en opvoedkunde te Antwerpen.
Zij debuteerde in het Frans. Onder invloed echter van Filip De Pillecyn schreef ze haar overig werk in het Nederlands.
Haar literair hoogstaande verhalen dragen het kenmerk van het romantisch magisch realisme (1).
Verscheidene van haar werken werden met een literaire prijs bekroond.
Zij schreef ook onder het pseudoniem Bella Wildert.
Rose Gronon overleed te Antwerpen op 16 september 1979.

Bibliografie :
 
* Le livre d' Arndt (1940) (= De Gyldenl÷ve Saga)
* Oriso (1953)
* De late oogst (1954)
* Le petit cheval blanc (1955)
* De groene dijk (1955)
* Sarabande (1957)
* Het huis aan de St.-Aldegondiskaai (1957)
* Ik zal leven (1959)
* De ramkoning (1962)
* De man die Miguel heette (1963)
* De ballade van Do˝a Maria de Alava (1963)
* De roodbaard (1965)
* Ik, Hassa van Bodman ((1966)
* De reis (1966) (ook verschenen in "Dag kind", 1978)
* Persephone (1967)
* De Indische halsdoek (1967)
* Pentheus (1969)
* Iokosta (1970)
* Venetiaanse herfst (1971)
* Verzamelde novellen (1971)
* Anders (1972, toneel)
* Het land Morda (1973)
* Ishtar (1974)

* Anne van den smid (in "Vrouwen in Vlaanderen schrijven nu) (1977)
* De reis (in "Dag, kind") (1978)
* De heks (1978)
* Rose Gronon Omnibus (1982) (Omvattend : De heks, Ik zal leven, Iokosta)
* Anne-Marie de Wuestenraedt (?)
* Het glazen karveel en andere verhalen (?)

----------

(1) magisch-realisme = letterkundige stroming die het leven en de wereld wil weergeven als een onverbreekbare eenheid
     van realiteit en droom met tevens een bovenzinnelijke dimensie

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers