Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

ALFONS JEURISSEN

Alfons Jeurissen werd geboren te Hasselt op 19 mei 1874.
Hij begon zijn loopbaan als kantoorbediende. Daarna deed hij dienst als douanier.
Na de eerste wereldoorlog werd hij van activisme (1) beschuldigd en verloor hij zijn baan.
De verhalen en romans van Alfons Jeurissen spelen zich in hoofdzaak af in de Limburgse Kempen. Oude geheimzinnige verhaaltradities en sagenmotieven (2) spelen er een belangrijke rol in. Zij worden tevens gekenmerkt door expressionistische (3) natuurbeschrijvingen en dramatische effecten.
Alfons Jeurissen was redactielid van "Vlaamshe Arbeid" en "Het Vlaamsche land".
Hij stierf te Ekeren op 18 juni 1925.

Bibliografie:

* Heikleuters (1907)
* Broeder Bertus (1906)
* De witte vrouw (1906)
* De turfboer (1906)
* Op de vlakte (1910)

* Van levenden en dooden (1913) (omvattend: Broeder Bertuis, De witte vrouw,  De turfboer)
* Geert de Roerdomp (1918)
* Heksendans (1924)
* Verzameld werk (1950)
* De oude Bill (1978) (in "Vlaamse dorpsverhalen uit vroeger tijd")
* Aan de grens (uit "Op de vlakte",
in " Heimatschrijvers in de Nederlandse literatuur") (z.j.)

-----------

(1) activisme = politieke beweging die streefde naar de oplossing van de Vlaamse kwestie met behulp van de bezettende
     macht (1914-18)
(2) sage = verdicht verhaal rond een historische kern
(3) expressionisme = kunstrichting waarij persoonlijke beleving en visie wordt uitgedrukt

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers