Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

COR RIA LEEMAN

Cor Ria Leeman werd als Corneel Alfons Van Kuyck te Rijsbergen (Nederland) geboren op 30 april 1919.
Beroepshalve was hij onderwijzer te Lier.
Hij schreef in een nogal barokke taal een aantal romans waarin de problematiek van de religieuze mens centraal staat. Zo stelt hij in "God in de strop" (1955) het geloof tegenover atheÔsme(1) en dictatuur. In "De grote Heer" (1959), ingegeven door een negro-spiritual (2), wordt een andere tegenstelling uitgewerkt, namelijk die van zwarten en blanken, geloof en materialisme.
Hij werd in hoofdzaak bekend door zijn ettelijke jeugdboeken, enkele series en leerboekjes voor het basisonderwijs.
Hij schreef ook nog onder het pseudoniem "Erico Laerman".
Cor Ria Leeman overleed te Mechelen op 13 juli 1991.

Bibliografie:

* Beproefde levens (roman, 1949)
* Jacky's wereldreis (1950)
* De lachende Civa (1950)
* De onzichtbare man (1951)
* Robbetje (1951)
* Een gouden hart (1951)
* De geheimzinnige uitvinding van Prof Das (1951)
* Er werd een kind gedood (1952)
* De staart van Satan (roman, 1953)
* Wonderbaarlijke avonturen (1953)
* Het geheimzinnige vliegtuig (1954)
* God in de strop (roman, 1955)
* Raadselen in de lucht (1955)
* Parsival, de reine dwaas (1955)
* God en uw kind samen gelukkig (1955)
* Jan Klaassen (1956)
* De wonderbaarlijke bank van Brammetje Peperkoek (1956)
* Wip en Tom (serie (1957)
* Zeerovers (1957)
* Schatten op de zeebodem (1957)
* De Vikingen (1957)
* Jongens onderweg (1957)
* De aardbeving (1957)
* Maya en de blanke god (1958)
* Het vliegende tapijt (1958)
* De vliegende pantoffels (1958)
* Jan Vogelschrik (1958)
* De grote heer (roman, 1959)
* En nu... echt naar de man (1959)
* Wilde veulens (1959)
* Sprotje. Een sprookje van de zee (1961)
* Pap en soep (serie, 1961-1962)
* Het ezeltje (1962)
* De pesoduikers van Acapulco (1967)
* Het goud van de farao (1967)
* Het graf van Lazarus (1967)
* De zwarte cobra (1968)
* Hoedje op, hoedje af (1970)
* Avontuur in Oaxaca (1973)
* De mummies van SiciliŽ (1973)
* Het meisje Asmin (1974)
* Planeet Epsilon (1974)
* Zalig de zondaars (roman, 1974)
* Ramses (1974)
* Treur niet om het dode lam (1975)
* Ik ben twee jongens (1976)
* Loflied op Sjiri (1976)
* Peter keert terug (1977)
* Brutopia (roman, 1978)
* Wat nu, kleine Mong (1978)
* De trein van de dood (1979)
* De goudmijn: Vlaamse pioniers bij de Indianen (1979)
* Hoera, wij vliegen (1980)
* Cor Ria Leeman vertelt boeiende verhalen (1980)
* Pannenhoeve (roman, 1980)
* De bekroonde foto; Een dode Chinees; Koeien zijn heilig (1982)
* God, een Chinees (roman, 1982)
* Mick, een dagboek van een meisje (1983)
* Die gekke wereld (1984)
* Mozes (1984)
* Shabonee (1984)
* De vuile engel (1985)
* Luc, Lieveke & Mops: Mops op de boerderij (?)
* Luc, Lieveke & Mops: Mops heeft veel vrienden (?)
* De grote heer, een negro Spiritual (?)

----------------------------

(1) atheÔsme = ongeloof in het bestaan van God, goddeloosheid                                
(2) negro-spiritual = negerlied met geestelijke inslag

Terug naar begin

 Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers