Louis' Thuispagina  - VLAAMSE SCHRIJVERS

FRANK LIEDEL

Frank Liedel werd als Leo Van Assche geboren te Antwerpen op 18 oktober 1924. De schuilnaam Liedel is de naam van de vrouw van een oud-leraar Frans van de auteur. Als herinnering aan die leraar en diens vrouw nam de auteur de naam "Frank Liedel" aan.
Hij debuteerde in 1950 met het toneeldrama "De dubbele snede".
Daarna schreef hij verhalen, novellen en romans.
Mede door het hanteren van een zeer precieze taal komt de auteur tot een uiterst sober proza, waarin echter dikwijls een felle tragiek schuilt.
Zijn bekendste werk is de bekroonde roman "De kaperbrief" uit 1964.

Bibliografie:

* De dubbele snede (toneel, 1950)
* Dwarsliggers (verhaal, 1957)
* Het geval Gunnecke (verhaal, 1958)
* Grétry, de kleine zanger (1959)
* De duivel loopt geen risico (1959)
* Maiden-trip (novelle, 1960)
* Kevers onder een steen (verhaal, 1961)
* De kaperbrief (roman, 1964)
* Karekiet (1968)
* Het paard Robbia (1972)
*
Slagboom (uit "Kevers onder een steen" in "Verhalentrommel, Nederlandse en Vlaamse vertelkunst na 1945 tot heden", 1975) (ook in "Vlaamse verhalen van deze tijd", 1963)
* Om de linkerhand van St. Antonius van Padua (1980)
* Stefanie, de Welriekende (1980)
* De krant uit Santa Fe (1982)
* Bakker (1982)
* Dover (1984)
* De late zaligheid van Mon de Cocker (1988)
* Schildpad (1992)
* Kwadratuur (1993)
* Van de derde oever (1994)
* Signalen (2002)

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers