Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

GASTON MARTENS

Gaston Martens werd geboren te Zulte op 24 april 1883.
Hij was de schrijver van ettelijke ongecompliceerde toneelstukken.
Gaston Martens verstond de kunst om in deze toneelstukken natuurgetrouw, meestel in een sappig dialect, het joviale bekrompen buitenleven van de Leiestreek te schilderen.
Het toneelstuk "Paradijsvogels" (1934) werd zelfs in 1945 in het Frans verfilmd en kende als TV-spel een groot scucces in Vlaanderen.
Andere bekende stukken van hem zijn "De paus van Hagendonck" (1917) en "Het dorp der mirakelen" (1947).
"Paradijsvogels" en "Het dorp der mirakelen" verschenen in 1958 ook als roman.
Gaston Martens overleed te Deinze op 11 mei 1967.

Bibliografie:

* De gierigheid (1910)
* De held der Fransche ronde (1915)
* Dorpsgezang (1916)
* Kooi (1916)
* Wereldvrede (1916)
* De paus van Hagendonck (1917)
* De zot (1918)
* Leentje uit het Hemelrijk (1919)
* The golden river (1919)
* Derby (1920)
* Klaasavondliedje (1920)
* Boksers (1921)
* Mevrouw de Burgemeester (1921)
* Parochievrijers (1921)
* Sint Pieter's nacht (1923)
* De grote neuzen (1924)
* Kermisleven (1924)
*Het gouden jubelfeest (1926)
* Zomeravond (1927)
* De kerk van St. Elooi (1932)
* Paradijsvogels (1934)
* Het dorp der mirakelen (1947)
* De wereld vergaat (1953)
* Drie Uilenspiegelkes (1953)
* De wonderbare clown (z.j)
* Modern Palace (z.j.)
* Paradijsvogels (roman, 1958)
* Het dorp der mirakelen (roman, 1958)
* Paradijsvogels (in "Tweede onmibus van de gulle Vlaamse lach", 1966)
* Het dorp der mirakelen (in "Derde omnibus van de gulle Vlaamse lach",1971)

Terug naar begin

 Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers