Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

LEO METS

Leo Mets werd geboren te Beveren-Waas op 20 december 1911. Hij was een neef van Emiel Van Hemeldonck.
Hij studeerde aan de Normaalschool te Antwerpen en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten.
Hij werd onderwijzer in Beveren-Waas, maar was woonachtig te Zwijndrecht. Hij was gehuwd en vader van drie dochters.
Leo Mets debuteerde in 1944 met de novellenbundel "Wij komen". Daarna volgde ongeveer om de twee jaar een nieuw werk.
Hij schreef in hoofdzaak historische en streekromans in het realistische genre. Hij was zo wat een buitenbeentje onder onze Vlaamse auteurs. Hij was namelijk van geen enkele letterkundige vereniging lid en publiceerde nooit in een letterkundig tijdschrift. Toch waren de recensies over zijn werk over het algemeen gunstig, wat wijst op het algemeen aanvaarde kunstenaarschap van deze auteur.
"Mathilde" werd bekroond met de "Vlieberghprijs" van het Davidsfonds (1954); de historische roman "Christiaan Reinland" met de driejaarlijkse "Karel Barbierprijs" van de Koninklijke Vlaamse Academie (1955).
Leo Mets overleed te Beveren-Waas op 14 juli 1994.

Bibliografie:

* Wij komen (1943)
* De zonen van zulke tranen (1946)
* Christiaan Reinland (1952)
* Flarden aan de mast (1953)
* Mathilde (1954)
* Marcus en het laatste geweld (1955)
* Demonen over polderland (1959)
* Het geslacht Hyoens (1961)
* De jachthut (1963)
* Het paard van Elia (1966)
* Het zegel van mijn verlangen (1966)
* Kroniek van een pover minnaar (1968)
* Hechteniskamp I en II (1970)
* De baronnen (1973)
* De vlek (1973)
* En je bent voor hem een wonder (1976)
* Wilde krachten (1979)
* Regen te Nazareth (1979)
* Terminus Palingkreek (1981)
* Een foto uit Ohio (1983)
* Oude Bordeaux op volle kracht (1985)
* America, America (1986)

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers