Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

WILLEM PUTMAN

Willem Putman werd geboren te Waregem op 7 juni 1900.
Hij begon zijn loopbaan als ambtenaar bij het Ministerie van Justitie, waar hij werkte van 1922 tot 1926. Vervolgens was hij van 1926 tot 1944 inspecteur der openbare bibliotheken in West-Vlaanderen. Na de tweede wereldoorlog werd hij professioneel auteur.
Willem Putman schreef aanvankelijk enkel toneelstukken. Hij debuteerde onder het pseudoniem W. Hegeling. Hij schreef toneelstukken met vlotte dialogen en een strakke opbouw. Zijn eerste succes behaalde hij met "Het oordeel van Olga" (1920). Hij schreef talrijke drama's en blijspelen. Ondertussen was hij nog toneelcorrespondent voor de "Nieuwe Rotterdamsche Courant" en schreef hij recensies (1) voor verschillende tijdschriften. Hij gold als een invloedrijk toneelcriticus met oog voor nieuwe stromingen.
Na WO II publiceerde hij romans onder de schuilnaam JEAN DU PARC. Deze werden geschreven met dezelfde realistische vlotheid zodat ze uitgroeiden tot populaire literatuur. Tot zijn bekendste romans behoren "Marilou" (1948), "Paula van Berkenrode" (1952) en "De nacht van Nadine" (1954).
Willem Putman overleed te Brugge op 3 september 1954.

Bibliografie:

* Het oordeel van Olga (toneel, 1920)
* Mama's kind (toneel, 1923)
* De doode rat (toneel, 1924)
* Looping te loop (toneel, 1925)
* Toneelgroei (verzameling artikelen, 1927)
* Verloren paradijs (toneel, 1928)
* Miranda (libretto, 1930)
* Vader en ik (roman, 1933)
* Pruiken (roman, 1935)
* Het toneel na Ibsen (verzameling artikelen, 1936)
* Mijn gevangene (novelle, 1937, in "Vertellen")
* Toneeldagboek 1928-1938 (verzameling artikelen, 1938)
* Negentien jaar (toneel, 1939)
* Mevrouw Pilatus (roman, 1940)
* Peter en Adinda (toneel, 1941)
* Christine Lafontaine (roman, 1947)
* Marilou (roman, 1948)
* Jeanne d' Arc (kroniek, 1950)
* Wij zijn geen heiligen (roman, ?)
* De hemel boven het moeras roman, 1951)
* Paula van Berkenrode (roman, 1952)
* De leeuwen dansen! (kroniek, 1952)
* De nacht van Nadine (roman, 1954)
* Wat nu, Marilou? (roman, 1955)
* Mijn tweede leven (roman, ?)
* Jean du Parc Omnibus 1 (?)
* Jean du Parc Omnibus 2 (1975)

------------

(1) recensie = beoordeling

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers