Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

JEF SCHEIRS

Jef Scheirs, eigenlijk Alois Jozef Louis Scheirs, werd te Oudegem (Dendermonde) geboren op 23 september 1885.
Alhoewel hij tot in het voorlaatste jaar (PoŽsis) van de Oude Humaniora geraakte, werd hij oorspronkelijk toch landbouwer.
Vanaf 1924 pas begon hij volop te publiceren, nadat hij als ambtenaar-vertaler in dienst was gekomen van het Ministerie van Landbouw.
Hij was vader van twaalf kinderen.
Deze echte "volksschrijver" zei zelf over zijn werk: "Ik heb nooit geschreven voor de kunst, voor de literatuur, voor de vorm of de techniek... . Ik schreef voor mijn volk, om dat schoon, goed, beter, zedelijk gaver en christelijker te maken... ."
Zijn romans en toneelstukken waren eerlijk en degelijk, sappig van taal, doch soms brokkelig van compositie.
Zijn bekendste werk was "De filosoof van Haagem" (1928-1932), dat eerst als roman verscheen en later werd herwerkt tot toneelstuk. In 1967 werd het verfilmd.
Jozef Scheirs stierf te Sint-Agatha-Berchem op 14 juli 1960.

Bibliografie:

* Loutering (1924)
* De stalen tempel (1924)
* Een kindje en twee velo's (1927)
* De boetseerder der smart (1927)
* Novellen (1927)
* De filosoof van Haagem (1928) (ook in "Twee omnibus van de gulle Vlaamse lach", 1966)
* Uit het simpele leven (1928)
* Affligem in brand (1929)
* Het einde der wereld (1929)
* 't Geheim van den toren (1931)
* Uit den leevene van doolaards (1931)
* De duivel hangt (1931)
* De filosoof van Haagem (2e deel, 1932)
* De ridder van het slot van Laerne (samen met Jef  Crick, 1933)
* Ergens zong een vogel (1934)

Terug naar begin

 Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers