Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

REIMOND STIJNS

Reimond Stijns werd geboren op 10 mei 1850 te Mullem, waar zijn vader onderwijzer was.
Hij studeerde aan de Bischoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas. Hij werd in 1870 onderwijzer te Bevere (Oudenaarde), daarna in zijn geboortedorp en te Sint-Jans-Molenbeek. In 1883 werd hij uiteindelijk studiemeester, naderhand leraar Nederlands aan het Koninklijk Atheneum te Brussel.
Aanvankelijk werkte Reimond Stijns samen met zijn schoonbroer Isidoor Teirlinck, eveneens leraar te Brussel. Zo publiceerden zij in 1844 samen "Arm Vlaanderen", een politieke tendensroman over de schoolstrijd die toen woedde tussen katholieken en liberalen.
Vanaf 1886 ging hij zijn eigen weg en produceerde hij zijn beste werk., waarvan "Hard labeur" (1904) het meest gekend is.
Reimond Stijns was de eerste vertegenwoordiger van de naturalistische (1) school in onze letterkunde. Echt naturalist was hij echter niet. Zijn werk was regelmatig doorspekt met romantische motieven. Meestal ontleende hij zijn onderwerpen aan het leven van de gewone man, in hoofdzaak de landbouwers.
Hij schreef ook talrijke kinderverhalen en bijdragen in dagbladen en tijdschriften.
Reimond Stijns overleed te Sint-Jans-Molenbeek op 12 december 1905.

Bibliografie:

* Bertha van den schoolmeester (roman, 1877) (samen met Isidoor Teirlinck)
* Frans Steen (roman, 1878) (samen met Isidoor Teirlinck)
* Gedichten en novellen (1879) (samen met Isidoor Teirlinck)
* Baas Colder (1879) (samen met Isidoor Teirlinck)
* Bladknoppen (1879) (samen met Isidoor Teirlinck)
* Lina Donders (toneel, 1879) (samen met Isidoor Teirlinck)
* Aldenardiana (novellen, 1880) (samen met Isidoor Teirlinck)
* Lucia Staps (toneel, 1882) (samen met Isidoor Teirlinck)
* Kruidkunde (schoolboek, 1882) (samen met Isidoor Teirlinck)
* Bloemenleven (1882) (samen met Isidoor Teirlinck)
* Uit het leven van ons volk (novellen, 1882) (samen met Isidoor Teirlinck)
* Stella (toneel, 1883) (samen met Isidoor Teirlinck)
* Beersel bij Brussel (monografie, 1883) (samen met Isidoor Teirlinck)
* Emanuel Geibel herdacht (1884) (samen met Isidoor Teirlinck)
* Arm Vlaanderen (roman, 1884) (samen met Isidoor Teirlinck) (deel I en deel II)
* 't Is uit liefde (zangspel, 1886)
(samen met Isidoor Teirlinck)
* Schetsen en verhalen (1886)
* Ruwe liefde (roman, 1887)
* Broodnijd. Schetsen en novellen II (1887)
* De stekelbaars (1888)
* Sprokkelingen (1889)
* In de ton (1891)
* Klein leven (kinderverhalen, 1893)
* Roode fantazij (1894)
* Driften (prozabundel, 1896)
* Nieuw leer- en leesboek (I) (schoolboek, 1897)
* Kobus de zeekapitein (kinderverhaal, 1899)
* Waarom? Twintig dierensprookjes (1900)
* Dikke Miel (1901)
* Nieuw leer en leesboek (II) (schoolboek, 1902)
* Het paradijs (1903)
* Hard labeur (roman, 1904)
* Arme menschen (?)
* De biezenstekker (?)
* Vlug als de wind (?)
* Willem de violist, en Een edel hart (?)
* Verhalen (Musschen, Een droevige dag, Rouwkoop, ...) (?)
* Waarom (kinderverhaal, ?)
* Twee boterbloempjes (kinderverhaal, ?)
* Kindervreugde (kinderverhaal, ?)
* Het paradijs (kinderverhaal, ?)
* Reisje naar de stad (kinderverhaal, ?)
* De zwaluw (kinderverhaal, ?)
* Achttien Arabische fabels (?)
* Hard labeur (in "Omnibus Vlaamse Parels 19e eeuw", 1972)

----------------

(1) naturalistisch = de werkelijkheid zo natuurgetrouw als mogelijk weergevend

Terug naar begin

 Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers