Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

ANTOON THIRY

Antoon Thiry werd geboren te Leuven op 8 september 1888. Van 1898 tot 1908 woonde hij te Lier. Vervolgens verbleef hij gedurende tien jaar te Gent. Hier gaf hij les in het middelbaar- en normaalonderwijs. Mede dank zij zijn Lierse echtgenote werd zijn werk door de stad Lier en zijn mensen ge´nspireerd. Het is dan ook niet te verwonderen dat hij 1911 debuteerde met het samen met Felix Timmermans geschreven "Begijnhofsproken".
In 1918 week Antoon Thiry met zijn gezin uit naar Nederland, waar hij te Tiel (Gelderland) leraar en bibliothecaris werd. Het heimwee naar Vlaanderen deed hem verder gemoedelijke romans schrijven over het schilderachtige maar toch soms beklemmende kleine-stadsleven. Hij verstond de kunst karakters en milieus innig en fijn te ontleden met grote aandacht voor folkloristische eigenaardigheden, doch op een rustigere meer bezadigde wijze dan zijn beroemde vriend Felix Timmermans.
In 1930 kwam Antoon Thiry terug naar Vlaanderen.  Hij werd uitgever te Antwerpen. In 1942-1943 bouwde hij een huis te Mortsel.
Antoon Thiry overleed te Antwerpen op 13 juli 1954.

Bibliografie :

* Begijnhofsproken (1911, samen met Felix Timmermans)
* Het schoone jaar van Carolus (1920)
* Pauwke's vagevuur (1922)
* De droomer (1924)
* Het hofken van Oliveten en 7 andere verhalen (1924)
* Onder Sinte Gommarus' wake (1924)
* Meester Vindevogel (1924)
* Mijnheer Pastoor en zijn vogelenparochie (1925)
* De vader (1926)
* Baziel's uittocht (1927) 
* Mijnheer van Geertrui zijn Kerstnacht (1927)
* Van vier pelgrims (1928)
* De izegrim (1929)
* Kiroeme ! Kiroeme ! Menschkens keert eens om (1930)
* De president van 't Vliegend Wiel (1930)
* De drie uit Sinte Gerardus Majella en hun vrouw (1931)
* De hoorn schalt (1932)
* Domien en zijn zoon (1932)
* Gasten in 't huis ten halve (1932)
* Vikingers (1932)
* De zevenslager (1934)
* Ach ! De kleine stad (1936)
* Voghelen in der muyte (1949)
- Van Blasiuske en Treske-Mareske (1954)

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers