Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

LIA TIMMERMANS

Lia Timmermans, Felix' oudste dochter, werd als "Cecilia Timmermans" geboren te Lier op 9 agustus 1920. Na de middelbare school studeerde zij te Leuven kunstgeschiedenis en oudheidkunde. Zij huwde met de Oostendse reder Lou Aspeslagh en volgde haar man in 1946 naar Oostende, waar zij enige jaren les gaf.
Nadat reeds in 1949 het kinderboek "Vertelsekens van ons land" van haar hand was verschenen, maakte ze in 1951 haar echt debuut met "Mijn vader", dat een uitstekend beeld van haar beroemde vader geeft. "De ridder en zijn gade" (1955) is een ironische (1) - bijna satirische (2) - uitbeelding van de kleinburgerlijkheid. De invloed van haar vader is dan ook onmiskenbaar. Haar later werk vertoont een meer persoonlijke stijl. Dit komt duidelijk naar voor in "Verloren zomerdag" (1959) en nog sterker in "Sabine Mardagas" (1963). In deze roman wordt in een sobere, eenvoudige en beeldende taal een schitterend intrigerend verhaal gecomponeerd dat zich afspeelt in het historische Brugge met zijn stijve tradities, maar waar de passies binnenskamers soms hoog kunnen oplaaien. Haar kinderboeken, o.a. de "Janneke en Mieke"-serie en de "Widdel en Waddel"-serie zijn een tijd heel populair geweest.
Lia Timmermans overleed te Oostende op 14 juni 2002.

Bibliografie :

* Vertelsekens van ons land (1949)
* Mijn vader (1951)
* Cynthia (1952)
* De "Adagio"-gedichten van mijn vader (1953)
* Het kleine album van Martha (1954)
* De ridder en zijn gade (1955)
* Verloren zomerdag (1959)
* Van kat tot poes (1960)
* Een hartje van roos bordpapier (1960)
* Sterretje (1961)
* Sabine Mardagas (1963)
* Janneke en Mieke en het glazen schip (1963)
* Janneke en Mieke en de slimme rode kraai (1963)
* Janneke en Mieke en het witte aapje (1965)
* Janneke en Mieke en het geheimzinnige blauwe duifje (1966)
* Janneke en Mieke en leerling eekhoorn (1967)
* Janneke en Mieke en langoor de dromer (1967)
* Janneke en Mieke en het wonderhert (?)
* Janneke en Mieke en Snuffel en Minetta (?)
* De rattenvanger van Hameln (1967)
* De komst van Widdel en Waddel (1968)
* Widdel en Waddel naar Azurra (1968)
* Widdel en Waddel in het circus (1969)
* Widdel en Waddel naar Dragofora (1969)
* Kerstvertellingen (1969)
* De gouden appel (1970)
* Het gouden visje (1970)
* De Bremer Stadmuzikanten (1970)
* Roodkapje (1971)
* Widdel en Waddel vinden de daaimondmaan (1972)
* Widdel en Waddel naar Ludenza (1972)
* Het schouwgarnituur (1977, in "Vrouwen in Vlaanderen schrijven nu")
* Wandelingen in Lier (1986)
* Sneeuwwitje (?)
* Klein Duimpje (?)

----------

(1) ironie = spottend het tegengestelde zeggen van wat men bedoelt, doch zo dat geen misvastting onstaat
(2) satire = hekeldicht

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers