Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS
FERNAND V. TOUSSAINT VAN BOELAERE

Fernand V. Toussaint van Boelaere werd als Fernand Victor Toussaint geboren te Anderlecht op 18 februari 1875. Na zijn middelbare studies volgde hij enige tijd de lessen filosofie (1) en letteren aan de universiteit van Brussel. Hij trad echter vlug in dienst bij het Ministerie van Justitie als vertaler. Later was hij ook eerst redacteur, vervolgens directeur van het Beknopt Verslag van de Senaat. In 1940 werd hij oprustgesteld als directeur-generaal bij het Ministerie van Justitie. Ondertussen was hij nog journalist bij het "Algemeen Handelsblad" en secretaris van de Vereniging van Vlaamse letterkundigen geweest, alsook medestichter van het "Nieuw Vlaams Tijdschrift".
Het werk van F.V. Toussaint van Boelaere getuigt van een ongewone intellectuele beheersing en verraadt een natuur die elke spontane uiting van gevoelens schuwt. Dit resulteert in een precieuse woordkunst, echter dikwijls met een tekort aan scheppings- en verbeeldingskracht. Hij werd bekend met het stilistisch (2) voortreffelijke "Landelijk minnespel" (1912). Uit dit werk en andere, zoals o.a. "Petrusken's einde" (1917) en "De doode die zich niet verhing" (1937) spreekt een hedonistische (3) sfeer, die hem een aparte plaats doet bekleden bij de woordkunstenaars van "Van Nu en Straks".
F.V. Troussaint van Boelaere overleed te Brussel op 30 april 1947.

Bibliografie:

* Latere bekentenis (1909)
* Landelijk minnespel (1912)
* Een legende van Onze-Lieve-Vrouw van Halle (1911)
* De bloeiende verwachting (1913)
* Petrusken's einde (1917)
* Het gesprek in Tractoria (1923)
* De zilveren vruchtenschaal (1924)
* De Peruviaanse reis (1925)
* Zurkel en blauwe lavendel (1926)
* Barceloneesche reisindrukken (1930)
* Heroondas" mimiamben (vertaling uit het Grieks) (1935)
* Jeugd (1935)
* Turren (1935)
* De Vlaamsche letterkunde sinds 1914 (1936)
* De doode die zich niet verhing (1937)
* Litterair scheepsjournaal. Deel 1 (1938)
* Litterair scheepsjournaal. Deel 2 (1939)
* Geur van bukshout (1940)
* De gouden oogst (1944)
* Landelijk minnespel en andere verhalen (omvattend: Landelijk minnespel, Kerk-avond, Tommy's uitvaart, Een legende van O.L.V. van Halle, De dubbel Fetisj, Petrusken's einde, Jeugd) (?)
* Het Barceloneesche avontuur (1944)
* Kasper van den nacht (1944)
* Marginalia bij het leven van K. Van de Woestijne (1944)
* Drie rozen van den struik (1945)
* Spiegel van Van Nu en Straks (1945)
* Mallorca en de nimfen (1946)
* Litterair scheepsjournaal. Deel 3 (1946)
* Landelijk minnespel en Petrusken's einde (1951)
* Het gesprek in Tractoria (1971, fragement uit "Het gesprek in Tractoria", in "54 Vlaamse verhalen")
* Jeugd (1976, in "Omnibus Vlaamse Parels 2 1900-1946")

----------

(1) filosofie = wijsbegeerte, wetenschap die de diepste gronden van het zijn tracht te doorvorsen
(2) stilistiek = kunst van de schriftelijke voordracht
(3) hedonisme = leer die stelt dat het rustig genieten van het leven het doel van de mens is

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers