Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

JULIA TULKENS

Julia Tulkens werd op 6 oktober 1902 te Tienen geboren als Julia Boddaer. Haar vader was leraar muziek. Zij studeerde aan de nederlandstalige afdeling van de normaalschool te Jodoigne. In 1923 huwde zijn met Leo Tulkens, leraar en historicus. Zij gaf zelf les in Landen.
Julia Tulkens debuteerde in 1931 met "Heibloempjes". Aanvankelijk schreef ze huiselijke poŽzie op de gewone motieven. De dichtbundel "Ontvangenis" (1936) veroorzaakte in het toen nog preutse Vlaanderen wat opschudding door zijn sensueel en zinnelijk karakter. Bekend werd ze met "De aardse bruid" (1950), waarvoor zij de "Vijfjaarlijkse PoŽzieprijs" der Vlaamse provincies ontving.
Zij schreef ook de tekst voor vele kinderliedjes.
Julia Tulkens overleed te Tienen op 12 maart 1995 op 92-jarige leeftijd. Zij is ereburger van zowel Landen, Linter als Tienen.

Bibliografie:

* Heibloempjes (1931)
* De liedjes van Hilda (1932)
* Liederen bij schemeruur (1933)
* Krans (1934)
* Veertien kinderliederen (1936)
* Ontvangenis (1936)
* Twee wiegeliederen (1937)
* Vader (1938)
* Tien gedichten (1945)
* Zo zingt mijn blondje (1948)
* De aardse bruid (1950)
* Na het bruidslied (1953)
* Het huis van de stilte (1960)
* Nog breken mijn handen (1963)
* Drie kinderliederen (1964)
* Gemarmerd in tijd (1975)
* Yggdrasil (1977)
* Verzamelde gedichten (1978)
* In u vergroeid (1988)
* Kinderwereld (1989)
* De eeuw is aan het kantelen (1991)

 Terug naar begin

Terug naar Louis Thuispagina - index Vlaamse schrijvers