Louis' Thuispagina  - VLAAMSE SCHRIJVERS

HUBERT VAN HERREWEGHEN

Hubert Van Herreweghen werd geboren te Pamel op 16 februari 1920. Zijn vader was hoofdonderwijzer, zijn moeder onderwijzeres.
Hij studeerde af als regent en werd ambtenaar, later journalist. Hij stond mede aan de wieg van de Vlaamse televisie. In 1961 werd hij er productieleider van de afdeling dramatiek.
Hubert Van Herreweghen debuteerde in 1943 met de dichtbundel "Het jaar der gedachten".
Zijn bij de traditie aansluitende poŽzie treft door haar ongekunsteldheid. In ritmische verzen bezingt hij de eenvoudige genoegens en verlangens.
In 1953 schreef hij het geestige essay "Geuze en humanisme".
Hij werkte mee aan de tijdschriften "Podium", "De Spiegel" en "Dietsche Warande en Belfort".
Hij is tevens bekend van zijn jaarlijkse bloemlezingen van gedichten en werd bekroond met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor PoŽzie in 1961. In 2003 onving hij de Orde van de Vlaamse Leeuw.

Bibliografie:

* Het jaar der gedachten (1943)
* De minnaar en de vrouw (1945)
* Liedjes van de liefde en de dood (1949)
* Gedichten I (1953)
* Brieven uit Portugal (1956)
* Gedichten II (1958)
* Gedichten III (1961)
* Vleugels (1962)
* Gedichten IV (1968)
* Verzamelde gedichten (1977)
* Aardewerk (1984)
* Fazant, kwatrijnen (1985)
* Valentijn (1986)
* Kort dag (1988)
* Twee patrijzen (1988)
* Korf en trog, een jaargang (1993)
* Karakol (1995)
* De gemsbok (1995)
* Een Brussels tuintje (1999)
* Visioen (1999)
* Kornoeljebloed (2000)
*Minnelied (2000)
* Een kortwoonst in de heuvels (2002)
* De schaking van een prinses (2003)

Terug naar begin

 Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers