Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

FRANS VAN ISACKER

Frans Van Isacker werd geboren te Mechelen op 4 februari 1920. Hij doctoreerde in 1945 in de rechtswetenschappen te Leuven, behaalde in 1952 het licentiaat in de notariële wetenschappen voor de centrale jury en promoveerde in 1961 tot doctor in de rechtsgeleerdheid te Amsterdam.
In 1947 had hij zich als advocaat gevestigd in zijn geboortestad. Hij was hoogleraar aan de universiteit van Gent en specialist in het "auteursrecht".
Op literair vlak debuteerde hij in 1948 met "De wereld verandert", gevolgd door "Maar er is een uitweg" (1949), beiden handelend over de tweede wereldoorlog en de eerste jaren daarna. In 1949 verwierf hij de letterkundige prijs van de provincie Antwerpen voor het beste debuut.
Vele van zijn werken zijn gebaseerd op zijn familieleven. In confessioneel (1)-traditionele kringen genoot hij als schrijver een zekere populariteit bij de jongere generaties omdat hij één van de eersten was die over de intiemere aspecten van het leven schreef.
Frans Van Isacker werd door het noodlot niet gespaard. In 1971 kwam zijn echtgenote gewelddadig om het leven en hijzelf was de laatste twaalf jaren van zijn leven zwaar ziek.
Hij overleed te Edegem op 27 oktober 2000.

Bibliografie:

* De wereld verandert (1948)
* Maar er is een uitweg (1949)
* Twee-Gevecht (kortverhaal, 1951)
* Kortstondige onthoofding (1954)
* Posthume wandeling (1957)
* De overeenkomst tussen auteur en uitgever (1959)
* De morele rechten van de auteur (1961)
* De reis naar Ispahân (1961)
* De exploitatierechten van de auteur (1963)
* In paradisum... (uit "Posthume wandeling", in "Vlaamse verhalen van deze tijd")
* De bruidegom van mijn ziel (1967)
* Binnen in de open ruimte (1971)
* Vijftig aan de wand (1972)
* Populorum progressio (toneelstuk, 1972)

* Sawa sawa (1986)
* Averechts verloop (1988)

------------

(1) confessioneel = de geloofsbelijdenis betreffend

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers