Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

ANTON VAN WILDERODE

Anton Van Wilderode werd als Cyriel Paul Coupť geboren te Moerbeke-Waas op 28 juni 1918. Hij studeerde klassieke filologie (1) aan de universiteit van Leuven. Vanaf 1946 was hij leraar te Sint-Niklaas, tot zijn opruststelling in 1982.
Onder zijn studenten telde hij o.m. Paul Snoek en Tom Lanoye.
Hij debuteerde als auteur in 1939 met de novelle "Dis al" in het tijdschrift "Nederland". Zijn poŽtisch debuut volgde in 1943 met de dichtbundel "De moerbeitoppen ruischten". Hij was medestichter van het tijdschrift "Podium" (1943-44). In 1947 werd hij redacteur van "Dietsche Warande en Belfort".
Tot zijn belangrijkste dichtbundels behoren "Najaar van Hellas" (1947), "Het land der mensen" (1952), "Dierbare poŽzie" (1978) en "Dorp zonder ouders" (1978). In 1985 volgt dan nog zijn misschien wel mooiste bundel "De Vlinderboom". In 1994 verscheen "Ex Libris", een bloemlezing uit zijn gehele poŽzieoeuvre.
Hij publiceerde essays (2) over o.a. Filip De Pillecyn (1960) en Andrť Demedts (1965). Bekend zijn ook zijn metrische (3) vertalingen van Vergilius' "Aeneis" (1962), "Bucolica" (1971) en "Georgica" (1975).
Van Wilderode schreef verder talrijke gelegenheidsgedichten, massaspelen en TV-scripts. Daarenboven zorgde hij gedurende vele jaren voor de bindteksten die werden voorgedragen op de Ijzerbedevaarten.
Zijn poŽzie wordt gekenmerkt door klassieke versvormen en een heldere taal, met een romantische toonaard. Uit zijn werk blijkt een positief levensgevoel, een betrokkenheid bij de wereld en een sterke band met zijn geliefde geboortestreek. Zoals in "De overoever" (1982) duidelijk naar voren komt, wordt zijn latere poŽzie wel zwaarmoediger.
In 1975 werd hij eredoctor aan de K.U. Leuven. In 1980 kreeg hij de Driejaarlijkse Gemeenschapsprijs voor poŽzie en de J. Van de Vondelprijs. In 1986 kreeg hij nogmaals de staatsprijs voor zijn hele schrijverscarriŤre.  In 1993 werd hem de Gouden Medaille van de Vlaamse Raad toegekend.
Anton Van Wilderode overleed te Sint-Niklaas op 15 juni 1998.

Bibliografie :

* Dis al (1939)
* De moerbeitoppen ruisten (1943)
* Herinnering en gezang (1946)
* Najaar van Hellas (1947)
* Het land der mensen (1952)
* Het herdertje van Pest (1957)
* Bloemlezing (1958)
* De antikwaar : opera voor televisie (1959)
* Filip De Pillecyn (1960)
* Vergilius' Aeneis 1-6 (1962)
* De dag van Eden (1964)
* Andrť Demedts (1965)
* Sint-Niklaas en het Land van Waas (1967)
* Maria moeder (1967)
* De dubbelfluit (2 delen) (1968)
* Dier-bare poŽzie : gedichten over dieren (1971)
* Het groot jaargetijdenboek (1971)
* Vergilius' Bucolica (1971)
* Vergilius' Aeneis 7-12 (1971)
* Verzamelde gedichten 1943-1973 (1974)
* Vergilius' Georgica (1975)
* Gedichten (1976) (= Verzamelde gedichten, 1974)
* Dorp zonder ouders (1978)
* Albert Van Dyck (1978)
* Vergilius' Bucolica, Georgica, Aeneis (luxe-editie, 1978)
* Circus (1979)
* Verzamelde gedichten (1980)
* Gustaaf Van Loon (1980)
* Gies Cosyns (1981)
* Jan De Smedt (1981)
* En het woord was bij God : 500 religieuze gedichten uit de Nederlandse letterkunde (1981)
* De overoever (1981)
* Luisteren naar fluisteren (1981)
* Moerbeke-Waas toen en thans (1982)
* Het land van amen (1983)
* Daar is maar ťťn land dat mijn land kan zijn (1983)
* Zingend brons (1983)
* Een tent van tamarinde (1985)
* De vlinderboom (1985)
* De dag begint bij een puin : Ijzerbedevaarten in verzen (1985)
* Dienstbaar het woord (1985)
* Herman Jacobs, kunstschilder (1986)
* En het dorp zal duren (1986)
* Het tweede jaargetijdenboek (1987)
* Op hoop van vrede (1988)
* Zachtjes, mijn zoon ligt hier (1988)
* Liederen uit mijn landhuis : 50 gedichten van Horatius (1988)
* Het hart op de tong : romantische verhalen uit de 19de eeuw (1990)
* Het sierlijke bestaan der steden (1990)
* De zeven slapers (1991)
* Poedersneeuw (1991)
* Apostel na de twaalf (1991)
* Brugge Brugge (1992)
* Een plek voor louter klaarte (1993)
* In al begonnen Vrede (1993)
* Ex libris (1994)
* De aarde van mijn geheugen : Europees huldeboek (1994)
* Cortewalle (1994)
* Het zonnelied of het loflied der schepselen (1995)
* Het oudste geluk (1995)
* Barmhartig hout : 30 middeleeuwse misericordes (1996)
* Buitengaats (1996)
* Tweegelui (1997)
* Hout op snee (1997)
* Het beeld van de dichter (1998)
* De dag sneeuwt dicht : herfst- en wintergedichten (1998)
* Jan Hoogsteyns (1998)
* Reizend naar het licht : de mooiste religieuze poŽzie (1999)
* Volledig dichtwerk (1999)

--------------

(1) filologie = wetenschap van de taal
(2) essay = korte vehandeling, letterkundig opstel
(3) metrisch = de versmaat betreffend

BEZOEK OOK DE WEBSITE:  http://users.telenet.be/antonvanwilderode

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers