Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

RENE VERBEECK

Renť Verbeeck werd geboren te Wilsele op 18 april 1904. Hij studeerde aan het Sint-Jan Berchmanscollege te Mol en het Koninklijk Atheneum te Leuven. In 1926 behaalde hij het regentaat Germaanse talen aan de Rijksmiddelbare Normaalschool te Gent. Na zijn legerdienst in het bezet gebied van Duitsland werd hij als leraar Germaanse talen aangesteld te Beauraing. Hier huwde hij in 1930 met Simone Bastin. Uit hun huwelijk werden twee zonen geboren. In 1930 was hij medestichter van het tijdschrift "De tijdstroom". In 1934 werd hij leraar benoemd te Mechelen, waar hij de collega werd van Filip De Pillecyn. In 1936 was hij opnieuw medestichter van een tijdschrift, ditmaal van "Vormen" (1936-1940). In 1937 richtte hij de uitgeverij "Eenhoorn" op en lanceerde hij "De Bladen voor de PoŽzie". In 1953 werd hij docent aan de Katholieke Vlaamse Volkshogeschool te Antwerpen en in 1959 leraar aan het Sint-Jan Berchmanscollege aldaar. Dit bleef hij tot zijn oppensioenstelling in 1970.
Renť Verbeeck debuteerde met romantische poŽzie in "OriŽntering" (1926). Hij ging vrij vlug over naar het vitalisme (1). Dit komt het sterkst tot uiting in "De minnaars" (1935) en "De dwaze bruid" (1937). Vervolgens manifesteerde zich een toenemende soberheid en bezonkenheid in zijn poŽzie, zoals o.a. blijkt in de bundels "De zomer staat hoog en rijp" (1965) en "Het uur van de wesp" (1967). Hij schreef ook enkele essays (2).
Zijn werk werd meermaals bekroond, o.m. met de Prijs van de Provincie Antwerpen (driemaal), de Prijs van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde (tweemaal), de Prijs van de Scriptores Catholici, de Prijs van Sabam, de Prijs van de Provincie Brabant, de Staatsprijs voor Vlaamse PoŽzie.
Renť Verbeeck stierf te Mortsel op 13 november 1979.

Bibliografie:

* OriŽntering (poŽzie, 1926)
* De donkere bloei (poŽzie, 1930)
* De minnaars (poŽzie, 1935)
* De dwaze bruid (pŲezie, 1937)
* Tussen twee werelden (poŽzie, 1940)
* Een huis voor Simone (poŽzie, 1940)
* Heilig leven (poŽzie, 1940)
* Op het spalier der maanden (poŽzie, 1948)
* De dichter H. Marsman (essay, 1959)
* Van Eros tot Requiem (poŽzie, 1964)
* ®Pieter G. Buckinx (essay, 1964)
* De zomer staat hoog en rijp (poŽzie, 1965)
* Het uur van de wesp (poŽzie, 1967)
* De zalige knoop van man en vrouw (poŽzie, 1971)
* Liefdeliedjes voor Sarai en andere gedichten (poŽzie, 1973)
* Verzamelde gedichten (poŽzie, 1974)
* Het meisje van Rochehaut (poŽzie, 1977)

---------------

(1) vitalisme = letterkundige stroming die optimisme en vitaliteit voorstond
(2) essay = korte verhandeling, letterkundig opstel

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers