Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

KAREL DE GHELDERE

Karel de Gheldere werd als Jonkheer Karel G. van Hondswalle te Torhout geboren op 18 augustus 1839.
Op de middelbare school kreeg hij les van Guido Gezelle, die hij uitermate bewonderde en met wie hij bevriend bleef.
Aan de Leuvense universiteit ging hij geneeskunde studeren. Later werd hij arts te Koekelare.
In melodieuze gedichten, zoals in de bundels "Landliederen" (1883) en "Rozeliedeen" (1894), was de natuur een belangrijk thema. Het zijn tedere schetsen van het landelijke en huiselijke leven.
Hij schreef ook enkele letterkundige studies.
Karel de Gheldere overleed te Koekelare op 17 juli 1913.

Bibliografie:

* Jongelingsgedichten (1861)
* Landliederen (1883)
* Gedichten voor de feesten van Karel de Goede (1884)
* Rozeliederen (1893)
* Ghetiden Boec (1893)
* Dietsche Rime (1896)
* De oude Thorhoutse Kamer van Rhetorica, met kenspreuk: Door geest en arbeid (1905)

Terug naar begin

 Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers