Sunday, March 23, 2008

Tuinhuis

Fundering

Voor je een blokhut of speelhuisje gaat plaatsen, moet er eerst een goede fundering komen. Voor een kleine blokhut of een speelhuisje is een vloer van straattegels op een 20 cm dikke laag aangestampt straatzand een uitstekende basis. Je kunt een kleine blokhut of een speelhuisje ook op bielzen zetten. Voor grotere tuinhuisjes is een fundering van beton met een wapening van betonmatten aan te raden. Het is vanzelfsprekend dat de fundering in alle gevallen waterpas moet zijn. Alleen dan kan de blokhut, berging of het speelhuis goed geplaatst en opgebouwd worden.

Onderhoud

Houten blokhutten, bergingen en speelhuisjes moeten regelmatig in de buitenbeits gezet worden om het hout te beschermen. Je kunt het hout behandelen met een kleurloze buitenbeits. Deze beits beschermt het hout terwijl de oorspronkelijke kleur behouden blijft. Het hout wordt hooguit iets donkerder. Ook als je je tuingebouwtje in een kleur of een combinatie van kleuren wilt beitsen, ben je bij Intratuin aan het goede adres. Intratuin heeft goede kwaliteit buitenbeits in vele mooie tinten.

Tip: Beits de nieuwe blokhut of het speelhuisje voordat je het in elkaar zet. Dan kun je overal nog goed bij.

Vergunning

Voor een bijgebouw is een vergunning nodig.

Is het gebouw minder dan 30m2 groot, heeft het bovendien een nokhoogte van niet meer dan 4,5m en een kroonlijsthoogte van maximum 3m, dan je een vergunning bekomen met een eenvoudige dossiersamenstelling, boven de 30m2 dien je een architect in te schakelen.

Zonder vergunning: maximaal één houten tuinhuisje ofwel één houten hok voor dieren ofwel één houten duiventil. De constructie wordt opgericht ofwel tegen een bestaande vergunde muur, ofwel op ten minste 1 meter van de perceelsgrenzen. De oppervlakte mag maximaal 10 vierkante meter bedragen. Deze constructie mag niet worden opgericht in de voortuinstrook. De kroonlijsthoogte is beperkt tot 2,50 meter; de nokhoogte is beperkt tot 3 meter;

Een goede site voor zulke vragen is: www.ruimtelijkeordening.be

De Krommehamlaan is opgenomen in het Ruimtelijk uitvoeringsplan D6/7-Assels/Piereput goedgekeurd in het BS van 02/08/2005, Daar zijn er specifieke stedenbouwkundige voorschriften van toepassing. Daarin staat:

- per perceel is slechts één woonentiteit toegestaan

- het oprichten van bijgebouwen is niet toegelaten gelet op de beperkte perceelsdiepten.

Loket Stedenbouw & Openbaar Domein

Drongenplein 20

9031 Drongen

Tel.09 216 77 36

E-mail anita.vanhamme@gent.be

openingsuren: van ma tot vrij: 8h tot 13h

woensdagnam.: 14h tot 18h

Posted by Luc Vervoort at 1:22 PM
Edited on: Sunday, March 23, 2008 1:23 PM
Categories: Garden

Border

Heel mooi: een border langs het gazon of tuinpad vol bloeiende planten. Het beste resultaat krijg je als je rekening houdt met de bloeitijd, het aantal zonuren en de hoogte van de planten. En niet alleen de bloemen, ook de vormen en kleuren van de bladeren spelen een rol.

Zon of schaduw?

Voordat je de border gaat beplanten, is het belangrijk dat je weet hoeveel uren zon er per dag op die plek schijnt. Pas je plantenkeus daarop aan. Schijnt er meer dan zes uur zon per dag, dan kun je voor planten kiezen die van volle zon houden. Het symbool van volle zon vind je op het plantenetiket dat naast de plant in het potje staat. Met half schaduw wordt vier uur zon per dag bedoeld. Dit symbool is te herkennen aan een half zonnetje. Schaduw wil zeggen: twee uur zon. In dit geval is het zonnesymbooltje zwart gemaakt.

Tip: Geel en wit zijn tinten die direct in het oog springen in de tuin. Blauw valt minder op, dus zet bloemen met deze tint goed in het zicht.

Van laag naar hoog

Het mooiste overzicht geeft een border die aan de voorkant beplant is met lage planten en naar achteren toe met steeds hogere exemplaren. Er zijn ook planten die door hun fragiele uiterlijk ondanks hun hoogte makkelijk wat meer vooraan kunnen staan. Dit worden ook wel weefplanten genoemd. Een bekend voorbeeld hiervan is Verbena bonariensis, een plant die ruim 1 meter kan worden, maar nergens in de weg staat.

Steunen is nodig

Een border met planten die het hele seizoen mooi overeind blijven staan, blijft prachtig! Hoe vroeger je planten steunt, hoe eerder er niets meer van het hulpmateriaal te zien is. Met plantsteunen voorkom je dat de planten omwaaien en afbreken. Bij Intratuin vind je een uitgebreide collectie plantensteunen waarvan sommige zelfs aan elkaar te koppelen zijn.

Spelen met de bloeitijd

Met de bloeitijd in de border kun je ‘spelen’. Op het plantenetiket staan de bloeimaanden met een symbooltje aangegeven. In een kleine border is het verstandig om planten te kiezen die maandenlang bloeien. Er zijn bijvoorbeeld ooievaarsbeksoorten (Geranium endressii) en de Geranium ‘Ann Folkard’ die vanaf mei tot in oktober in bloei staan. Heb je wat meer ruimte, dan zijn er natuurlijk wat meer mogelijkheden en kun je ook planten met een kortere bloeitijd kwijt. Behalve in de zomer zijn er ook planten, struiken en bollen die in de winter, het voorjaar en in het najaar bloeien. Steeds populairder wordt de kerstroos (Helleborus orientale), een vaste plant die vanaf eind februari tot in april bloeit. In de zomer kan het donkergroene blad voor een belangrijk rustpunt zorgen. Planten die gelijktijdig bloeien en die naast elkaar staan, komen het best tot hun recht als ze een verschillende bloemvorm hebben. Wissel bijvoorbeeld een schermbloem zoals duizendblad (Achillea) af met de lange toortsachtige bloeiwijze van ridderspoor (Delphinium).

Tip: Koop het liefst een oneven aantal planten, dat staat het meest natuurlijk. Dit geldt vooral als je kleine aantallen, zoals drie, vijf of zeven stuks koopt. Worden er meer dan tien dezelfde planten gebruikt, dan speelt even of oneven geen rol meer.

Combineren met bladvormen

De charme van een border wordt mede bepaald door de variatie in bladkleuren en bladvormen. Met purper, grijs en bont blad kunt u in een border opvallende combinaties maken. Planten kunnen ook alleen om hun blad worden toegepast. Buxus kan zomer en winter een prachtig rustpunt zijn en grijsbladig heiligenkruid (Santolina) en bijvoet (Artemisia) kunnen een mooie overgang vormen tussen planten met een felle bloemkleur.

Tip: Het herhalen van plantengroepen in een border zorgt voor een versterkend beeld. Kies bijvoorbeeld op de hoeken van een border voor dezelfde soort plant. Of plaats op steeds gelijke afstand een roos op stam.

Vroegbloeiers

Bloembollen horen eigenlijk in elke border thuis, want ze zorgen al vanaf januari tot en met mei voor veel kleur. De vroegbloeiende bloembollen worden in het najaar geplant. Op de verpakking staat de bloeitijd vermeld. Ze zijn in grote en kleine borders een uitkomst, omdat ze makkelijk tussen de andere (vaste) beplanting kunnen worden gezet. Ook mooi staan ze onder bladverliezende heesters.

Tip: Heb je weinig tijd om in de tuin te werken? Houd daar dan met de beplanting rekening mee. Een border met veel verschillende soorten planten is bijvoorbeeld een stuk arbeidsintensiever dan een border waarin groepen van dezelfde soort zijn geplant.

Sierstruiken als decor

In de meeste borders spelen vaste planten een hoofdrol, maar ook sierstruiken zijn hier absoluut op hun plek. Ze vormen door hun hoogte en breedte een prachtig decor op de achterste rij van de border. Ook mooi zijn lagere struikjes, bijvoorbeeld de schijnhazelaar (Corylopisis pauciflora) die al vanaf februari bloeit en maar 125 cm hoog wordt. Veel sierstruiken bloeien in het voorjaar, zoals seringen. Een vlinderstruik (Buddleja) in bloei lokt in de zomer de mooiste vlinders de tuin in.

Eenjarige zomerbloeiers en zomerbollen

Eenjarigen en zomerbollen kun je vanaf half mei – na IJsheiligen, als de kans op nachtvorst voorbij is - tussen de andere beplanting in de border zetten. Het mooiste effect krijg je als je bloeiers kiest in dezelfde tinten als de overige beplanting. De keus is enorm. Als je van bonte kleuren houdt, dan kun je je heerlijk uitleven, want eenjarigen en zomerbollen zijn er in de meest uitbundige tinten, van zachtroze tot heftig paars en van citroengeel tot knaloranje.

Rozen voor het accent

De meeste rozen hebben een lange bloeitijd en zijn daarom populaire borderplanten. Lage soorten zoals ‘The Fairy’ kan op de voorgrond worden gezet en heesterrozen als ‘Ballerina’ en ‘Rush’ kunnen wat meer op de achtergrond staan. Rozen op stam zet je bijvoorbeeld in het midden met daaronder weer andere planten. Tip In een zonnige border kun je vanaf april ook eenjarigen zoals papavers zaaien. Ook kun je eenjarigen al vanaf februari in huis of in de kas in speciale bakken voorzaaien.

Siergrassen

Vooral in de nazomer vallen siergrassen op in de border. Ze zijn het mooist als ze tussen de andere beplanting op gelijke afstand van elkaar worden gezet. Geschikte soorten voor de border zijn pijpenstrootje (Molinia) en sierriet (Miscanthus). Ook in de herfst en winter is hun silhouet decoratief.

Posted by Luc Vervoort at 1:12 PM
Categories: Garden

Palm snoeien

In elke maand zonder letter 'r'

Posted by Luc Vervoort at 1:07 PM
Categories: Garden

grasmachine

Loodvrije benzine super 98 met loodvervanger; esso of shell max 3/4 maanden gebruiken

Olie SAE 30 0,6 l elke 20 u (1e keer na 5 uren)

Bewaarmiddel benzine: op 10 liter een half dopje (behoud 8 tot 10 maanden)

Posted by Luc Vervoort at 1:06 PM
Categories: Garden

Grasveld

Stap 1: februari/maart

Controleer de bodemkwaliteit, strooi kalk en geef de toplaag lucht via kleine gaatjes (verticuleren)

Stap 2: maart/april

Strooi mosbestrijder en zaai gras op kale plekken

Stap 3: april/augustus

2 a 3 keer per zomer voeden met organische mest voorzien van onkruidbestrijder

Stap 4: september/oktober

Strooi extra kalk en maak tuin winterklaar

Posted by Luc Vervoort at 1:03 PM
Edited on: Sunday, March 23, 2008 1:08 PM
Categories: Garden

Intratuin

www.intratuin.be

Grote Baan 249, 9920 Lovendegem

tel. 09/372.91.02

ma - za 9:30 - 18:00

zon en feest: 9:30 - 18:00

di gesloten

Posted by Luc Vervoort at 1:00 PM
Categories: Garden

Aanleg opritten en terrassen

Gratis prijsofferte: Patrick Vandeputte, Poelkenswegel 49, 9870 Olsene, tel. 09/383.65.68, fax 09/328.74.47, email vandeputte.patrick@telent.be, www.opritten-vandeputte.be

Posted by Luc Vervoort at 12:58 PM
Categories: Interesting Addresses

Luchthavenvervoer Gent

Pack and Go, gsm 0473/79.64.34, email pack-and-go@telenet.be, Nog nooit gecontacteerd.

Posted by Luc Vervoort at 12:55 PM
Categories: Interesting Addresses

Strijkwinkel Peqinio

Strijken,retouches, nieuwkuis

Mariakerksesteenweg 145, 9031 Drongen, 09/236.69.06

Posted by Luc Vervoort at 12:54 PM
Categories: Interesting Addresses

Tuin- en landschapsarchitect

Jeroen Van Haudenhuyse, Oscar De Reusestraat 54 9040 Snt-Amandsberg (Gent), jvanhaudenhuyse@gmail.com, te. 0496/06.55.24

Posted by Luc Vervoort at 12:53 PM
Categories: Interesting Addresses