Stamboom Jacops (Jacobs)

boom.gif

Inleiding

Zoals U kan bemerken is stamboomonderzoek mijn hobby. Deze pagina gaat over de familie JACOPS welke, voor zover momenteel is opgezocht, afkomstig is uit de gemeente Vorselaar in de Antwerpse Kempen.
De naam Jacops komt echter ondermeer ook voor in Mechelen-Beerzel-Putte, Lebbeke, Dendermonde en Willebroek. (Voor meer info terzake gebruik de link naar de VVF op de pagina met LINKEN). Ik heb tot op heden nog geen verbinding gevonden vanuit mijn stamboom naar deze andere gemeenten en steden. Daar de naam Jacops verschillende keren fout is geschreven in het verleden zijn in onze stamboom ook gegevens van JACOBS terug te vinden. De personen uit onze stamboom zijn voornamelijk terug te vinden in de grote omgeving van Vorselaar maar ook beperkt in Nederland, Luxemburg en Zuid-Afrika.
Ondertussen zijn er ook meerdere personen met de naam Jacobs in de stamboom terug te vinden. Zij komen ondermeer uit Zandhoven, Schilde, Oelegem, Brecht, Westmalle, Rijkevorsel, Lille, Poederlee en Wechelderzande. Uit verdere opzoekingen konden wij ook in Grobbendonk een hele stam terugvinden met de naam Jacobs in Grobbendonk. Hun stamvader is Jacobs Joannes Baptista welke in 1840 werd geboren in Vorselaar. Tot op heden wonen er nog steeds afstammelingen van in Grobbendonk.

vlag_belgie.gif

Luxembourg.gif

vlag_nederlands.gif

SAflag2.gif

Alle informatie is natuurlijk hartelijk welkom! (ook foto's, bidprentjes, doodsbrieven, communieprentjes, trouwboekjes, enz.....)


Ook andere familieleden hebben een website gemaakt. In hun tak van de familie hebben zij een heel aantal oude en recente foto's bij elkaar gebracht.
U kan deze foto's bekijken via deze link.

Het boek

Daar ik reeds sinds 1999 bezig ben met mijn onderzoek, heb ik al veel gegevens kunnen verzamelen. Dit heeft dan ook al geresulteerd in een eerste publicatie.

In het boek : "De Familie Jacops (Jacobs) uit Vorselaar" is onze stamboom uitgewerkt van ongeveer 1720 tot 21 juni 2004 (afsluitdatum voor het naar de drukker is gegaan). Niet alleen de mannelijke maar ook de vrouwelijk afstammelingen zijn zo volledig mogelijk uitgewerkt.

Op de 120 bladzijden die het boek dik is, zijn er naast de stamboom ook een aantal afbeeldingen van akten en een 90-tal foto's opgenomen.

Voor mijn stamboom samen te stellen, maak ik gebruik van HAZA-DATA, versie 7.2-f. U kan een link vinden op de pagina LINKEN.

Voorbladscan.jpg

Kaft voorzijde

Achterbladscan.jpg

Kaft achterzijde

BEGIN

DE FAMILIE JACOPS (JACOBS) UIT VORSELAAR

Door Ludo Jacops.

Het boek is wel bijna uitgeput. Een herdruk wordt voorlopig nog niet overwogen.

BIJWERKINGEN:

Er worden wel bijwerkingen gepubliceerd. De eerste bijwerking die 39 bladzijden bedraagt, is verschenen op 14 juni 2005. Er zijn nog een zeer beperkt aantal exemplaren ter beschikking.
Gegevens die ondertussen nog doorgegeven zijn, zullen in een volgende bijwerking behandeld worden.
Voor het eerste hoofdstuk zijn er ondertussen al weer heel wat gegevens gevonden van de tak Jacobs. Het betreft afstammelingen die vooral de namen Vekemans (Malle), Roelands (Wuustwezel), Nees (Westmalle) en Lauryssen (Zoersel) dragen.

De moeilijke republikeinse kalender

Om opzoekingen te doen in akten die werden opgesteld ten tijde van de Franse Republiek, moet men rekening houden met niet alleen het feit dat deze akten werden opgesteld in de Franse taal maar ook dat er een andere kalender was dan die wij momenteel kennen. Deze kalender maakt het vooral moeilijker om de juiste dag, maand en jaar te bepalen wanneer nu iemand werd geboren, trouwde of stierf. Als we praten over de Franse tijd dan wordt hiermee bedoeld de periode tussen de eerste vendémiaire van het jaar 1 en 10 nivôse van het jaar 14 van de Franse Republiek. Dit zegt u waarschijnlijk niets maar dit wil enkel zeggen tussen 22 september 1792 en 31 december 1805.
Voor deze periode werd de Gregoriaanse tijdsrekening gebruik en op 1 januari 1806 werd deze opnieuw ingevoerd. Tijdens de Franse Republiek werd een maand verdeeld in 3 gelijke delen van 10 dagen, wat men een decade noemde. Voor de maanden werd een andere benaming gemaakt. Zo waren de lentemaanden: germinal, floréal en prairial. Voor de zomer: messidor, thermidor, en fructidor. Voor de herfstmaanden was dit: vendémiaire, brumaire, frimaire en tenslotte als wintermaanden kenden we: nivôse, pluviôse en ventôse.
Als dit nog niet moeilijk genoeg is, dan zal ik u nog vermelden dat er regelmatig nog "jours complémentaires" nodig waren om alles te laten kloppen. Om volledig te zijn, moeten we er ook bij vertellen dat deze tijdsrekening pas effectief gebruikt is van de maand frimaire van het jaar 2. Hierdoor is deze moeilijke periode gelukkig al iets korter.

Gelukkig zijn er ook enkele hulpmiddeltjes die het ons gemakkelijker maken om ook hierdoor niet gestopt te worden. In de pagina LINKEN is er een verwijzing te vinden naar een site waar u juist kan nagaan welke dag van de Franse Republiek nu overeenstemt met onze gebruikelijk Gregoriaanse kalender.
GRATIS PROGRAMMA: Nog handiger is een klein programma dat ik heb gekregen van een vriend die ook zeer bedreven is in stamboomonderzoek. Stuur me even een mailtje en ik zal u dit programma bezorgen. Maak u geen zorgen over licenties want het is volkomen "freeware" en werd juist gemaakt om zo veel mogelijk verdeeld te worden. Extra leuk aan dit programma is dat u ook, indien gewenst, een les in geschiedenis krijgt. Is er op een bepaalde dag iets gebeurd, dan zal onderaan deze gebeurtenis worden weergegeven. Zo is op maandag 27 januari 1794 (8 pluviôse van het jaar 2) de Franse taal ingesteld als verplichte taal in alle openbare akten. Hierdoor moeten wij dus deze taal gebruiken om opzoekingen te doen tijdens deze periode.

Je kan het ook downloaden in een zip via deze link

Wenst u mij te mailen voor meer informatie: mail.gif

Bekijkt U graag de nieuwsbrief met de laatste wijzigingen? info.gif

Wilt u de inleiding lezen van het boek: boek.gif

Wilt u de tekst "Jacobs of Jacops?" lezen (boek): boek.gif

Bekijkt U graag een fotoreeks? foto.gif

Er is nu ook een tweede fotoreeks! foto.gif

BEGIN