Ervaring met Brahma Meerzomig Blauwpatrijs

Aziatisch blauwpatrijs


 1.  Na jarenlang meerzomig patrijs en meerzomig zilverpatrijs te hebben gefokt, ben ik in 2002 ook begonnen met de meerzomig blauwpatrijzen. De aanleiding hiervoor was in de eerste plaats het feit dat het een prachtige kleurslag is die perfect past bij een Brahma maar ook het feit dat er heel weinig liefhebbers zijn die deze kleurslag in stand houden.

  Daarenboven was ik ervan overtuigd dat ik met behulp van mijn doorfokte patrijzenstam de tekening van de blauwpatrijs hennen zou kunnen verbeteren.

  Meerzomig blauwpatrijs is een moeilijke kleurslag. De meeste hennen die je op tentoonstellingen ziet, hebben vaak een sterk verwaterde (of gepeperde) tekening. Een uitdaging dus om deze kleurslag te verbeteren. En als er dan al eens een degelijke hen aanwezig is op een show, dan wordt die meestal gekeurd alsof de kwaliteit van de tekening gelijk zou moeten zijn aan de tekening van de patrijskleurige soortgenoten. Meestal een mager resultaat dus en niet echt motiverend voor beginnelingen.

  Voor mij persoonlijk is 2004 het eerste jaar dat ik met de blauwpatrijzen heb deelgenomen aan wedstrijden aangezien ik dan voor het eerst tevreden was over de kweekresultaten. De resultaten op tentoonstellingen varieerden voor hetzelfde dier tussen 92 in het begin van het seizoen tot 96 op het einde van het tentoonstellingsseizoen.

  Om de tekening te verbeteren heb ik de beste resultaten geboekt door vuilwitte hennen (fokzuiver blauwpatrijs) te paren met mijn meest hennenfok patrijshaan. Dit wil zeggen dat de haan sterk getekend was in de borst en niet te roodkleurig op de rug en schouders. Geen tentoonstellingsdier dus want hiervoor wordt een zwarte borst gewenst. Dergelijke hanen houden als kuiken ook lange(re) tijd het verenpak zoals een jong hennetje, daar begint bij mij dus al de eerste selectie op een hennenfok haan.

  Het gebruik van vuilwitte hennen heeft ook als voordeel dat er enkel blauwpatrijs nakomelingen zijn en je dus meer selectiemogelijkheden hebt.

  L. Van Roy