Ervaringen bij "kruising" meerzomig zilverpatrijs en patrijs Brahma's


Wanneer men de theorie bekijkt, kunnen meerzomig patrijs en meerzomig zilverpatrijs met elkaar gekruist worden. Deze combinatie geeft fokzuivere hennen en fokonzuivere haantjes.

Persoonlijk had ik nog nooit deze kruising uitgeprobeerd aangezien mijn "stam" patrijs en zilverpatrijs voldoende breed was. Het voorbije fokseizoen kwam ik echter in een probleemsituatie terecht, namelijk bij de zilverpatrijs.  

Ik had mij voorgenomen om bij de zilver erg streng te zijn op de Brahma koppen en dus enkel verder te fokken met de goede dieren met de beste koppen. Een viertal hennen en 2 hanen moesten mijn doelstelling gaan waarmaken. Begin januari begonnen de hennen te leggen. Na 2 weken de eerste eitjes in de broedmachine gelegd en een week later volgde dan de eerste teleurstelling, namelijk zeer slechte bevruchting. OK, de haan zal nog "geen goesting" gehad hebben zeker ? Dan maar de 2de serie eitjes afgewacht (de hennen waren allen mooi in de leg…) en lap, weer van dat, bijna niks bevrucht. De mooiste haan werd vervangen door nummer 2. Ondertussen leggen de hennen goed verder. Na een tijdje opnieuw eitjes in de broedmachine gelegd en lap, niks bevrucht en de leg bij de hennen al sterk verminderd of broeds geworden.

Nu werd het duidelijk dat dit jaar een tegenvaller zou worden bij de zilverpatrijzen, gelukkig verliep bij de goudkleurigen alles naar wens. Aangezien mijn hokken in maart reeds goed bevolkt werden door gouden kuikentjes, besloot ik dan maar de zilver haan (die niet trapte) bij de groep gouden hennen te zetten (dan zouden de hennen niet verder door de haan beschadigd worden). En wat blijkt, die zilver haan trapt dan toch ! Aangezien ik tot dan toe nog maar een 5-tal zilver kuikens had, heb ik dan beslist om de eitjes van de combinatie zilver haan + gouden hennen in de broedmachine te leggen. Ongeveer 90 % was bevrucht en in totaal had ik uiteindelijk een 30-tal kuikentjes hiervan.

Ideaal moment dus om de theorie eens aan de realiteit te toetsen.

Kleur:

De eendagskuikens zagen er niet anders uit dan de 'pure' zilver. Af en toe eentje met wat meer geelachtige schijn maar dat kwam normaal ook al eens voor. In de weken die daarop volgden zag je duidelijk dat de haantjes fokonzuiver zijn, allen zonder uitzondering kregen ze veel bruine pluimpjes in de vleugeltjes. De hennetjes bleken echter mooi zilverkleurig te blijven. Terug enkele weken later werden de jonge diertjes op een grasveld met buitenhok geplaatst. Bij de verder uitgroei begin je dan toch duidelijke verschillen tussen de hennen op te merken.

Er zijn er die opvallend wit zijn van kop en hals, daarbij echter meestal ook een slechter afgelijnde borsttekening. Enkele andere beginnen een lichtgele / goudkleurige schijn te vertonen in het verenkleed. Er zijn er ook enkele die mooi zilverkleurig blijven. De haantjes groeien stilaan uit tot roodgeschouderde dieren.

Een veel voorkomende fout bij de hennetjes is de aanwezigheid van 2 Ó 3 goudkleurige pluimpjes op elke schouder. Een duidelijke erfenis van moeder kip.

Kop:

Hier valt het ontzettend goed mee. Er zitten enkele hennetjes bij met een prachtige brede schedel en uitzonderlijk zwaar overhangende wenkbrauwen. Zo prachtig gelukt dat ik zeker mag stellen dat ik nooit eerder bij zulke jonge dieren (ze zijn ongeveer 3 maand oud op de foto’s) zo’n mooie koppen gezien heb. De gouden fokhennen hebben ook wel een mooie kop maar in combinatie met een gouden haan kwamen er toch eerder smallere kopjes uit voort. De totale onverwantschap tussen de gouden en zilveren dieren heeft hierop waarschijnlijk een positieve invloed gehad. Een andere minder goede eigenschap bij (mijn?) zilverkleurige Brahma’s, namelijk dat ze wat aan de kleine kant zijn, zal heel waarschijnlijk hierdoor eveneens positief be´nvloed worden.

 

Tekening:

Bij de jonge dieren zit de tekening er goed in, behalve bij de dieren die het meest wit zijn. De zilver fokhaan bevatte een lichte zoming in de borst en ook de gouden hennen waren zeer goed getekend. Op dat vlak wordt het resultaat dus hoopvol afgewacht.

Poten en kam:

Poten bij elk dier perfect in orde, mooi groot en goede gele kleur. De kam is goed tot zeer goed.

Ludwig Van Roy