Gunter Mertens Architect Kalmthout

 

March is het éénmans-architectenbureau van Gunter Mertens, afgestudeerd als architect in 1998.
March is vooral gespecialiseerd in woningbouw, zowel nieuwbouw als renovatie, eengezinswoningen als appartementen. De meest in het oog springende projecten zijn in een hedendaagse stijl, al is er ook interesse voor meer klassieke projecten. Opvolging van uw project gebeurt steeds door dezelfde persoon, vanaf de eerste besprekingen tot ontwerp en werfopvolging. Ervaring met zowel traditionele bouwmethodes in metselwerk en beton als met houtskeletbouw. Voor de stabiliteitsberekeningen van zowel beton, staal als hout wordt steeds beroep gedaan op ingenieursbureau.

Energiezuinig bouwen is niet enkel een modewoord, het is een noodzaak voor de toekomst. Meer isoleren is de dringende boodschap, in combinatie met andere maatregelen zoals gecontroleerd ventileren en eventueel zonneboiler of warmtepomp. De wetgeving omtrent Energieprestatie en binnenklimaat (EPB), vanaf 2006 van kracht voor nieuwbouw en verbouwingen, vormt een kader om het energieverbruik in uw woning af te toetsen aan zijn doeltreffendheid. Ik heb zelf de cursussen omtrent de EPB-wetgeving voltooid en ben officieel EPB-verslaggever, doch sinds 2010 is er een nauwere samenwerking met Energicon, gespecialiseerd in energieadvies, EPB-verslaggeving, luchtdichtheidsmetingen en passiefhuisberekeningen.

 

 

Sinds mei 2011 ben ik door het Vlaams Energieagentschap officieel erkend als "Energiebewust Architect", voor het realiseren van (een) woning(en) met een E-peil lager dan E70. De ingestuurde woning haalde zelfs E37. Ze is dan ook uitgerust met een zuinig ventilatiesysteem met warmterecuperatie en een warmtepomp. Dat een E-peil echter ook lager kan zijn dan E70 zonder deze vrij kostelijke investeringen werd bewezen door de bouw van een halfopen bebouwing die E62 haalde, enkel met een doorgedreven isolatie en goede oriŽntatie van de ramen. Intussen is er nog een laag-energie woning en een passiefhuis aan mijn portfolio toegevoegd. 

Fotogallerij op www.flickr.com

Kort CV

Behaalde diploma's, getuigschriften en ervaring

*1990 : Getuigschrift LST hout - Gemeentelijk Technisch Instituut St.-Jozef Kalmthout (GITOK)
*1993 : Diploma en kwalificatie HST bouwbedrijf - Gemeentelijk Technisch Instituut St.-Jozef Kalmthout (GITOK)
*1995 : Diploma van Kandidaat in de Architectuur - Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, departement Architectuur St.-Lucas Brussel 
*1998 : Diploma van Licentiaat in de Architectuur - Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, departement Architectuur St.-Lucas Brussel

*1990 - 1998 : Vakantiejobs in de bouwsector als metserdiender, bekister, ijzervlechter, timmerman, plaatser van gyproc- en systeemplafonds.
*1998 - 2000 : Wettelijke stage bij 2 verschillende architectenbureaus.

* 1998 - ... continue bijscholing door vormingscursussen ingericht door de overheid of het NAV (Vlaamse Architectenorganisatie)
(oa. houtbouw, rioleringstechnieken, warmtepompen, voedselhygiëne in horeca, gevelbekleding, Codex Ruimelijke ordening, EPB, ventilatie, luchtdicht bouwen, omgevingsloket, S-peil...)

*2011 : certificaat Energiebewust Architect, uitgereikt door VEA, Vlaams Gewest en NAV

Ingeschreven op de tabel van de Orde van Architecten provincie Antwerpen..
Gedragscode: Reglement der beroepsplichten