Curriculum

Mario Van Assche (1972) volgde notenleer, orgel en harmonie aan de muziekacademie van Deinze. Hij voltooide de muziekhumaniora aan het Lemmensinstituut te Leuven. Daar studeerde hij orgel bij Luc Ponet en behaalde vervolgens de eerste Prijs Notenleer.

Door zijn interesse voor taal en literatuur gooide hij het over een andere boeg en studeerde af als Licenciaat Germaanse Filologie. Hij publiceerde in verschillende literaire tijdschriften. Hij volgde de Speciale Licentie Bibliotheek- en Documentatiewetenschappen en behaalde de Akte van Bekwaamheid tot het houden van een Openbare Bibliotheek.

Sinds het beŽindigen van zijn studies werkt hij als taalkundige/researcher bij het spraaktechnologiebedrijf Nuance (voormalig Lernout & Hauspie), waar hij software ontwikkelt die geschreven tekst omzet in spraak.

In de vrije tijd legt hij zich zoveel mogelijk toe op het orgelspel. Momenteel volgt hij orgellessen bij Paul De Maeyer en klavecimbel bij Alex Coucke. Hij volgde ook meestercursussen en workshops bij o.m. Chris Dubois, Martin Weyer en Jean-Baptiste Robin.

Als freelance-organist laat hij zich horen op de orgels van de Gentse centrumkerken en van de omliggende gemeenten. Hij geeft regelmatig concerten. In 2008 speelde hij n.a.v. een orgelwandeling in de St.-Michiels en St.-Goedele kathedraal te Brussel. Hij nam ook deel aan verschillende projecten samen met Gents stadscomponist Dick Van Der Harst.

Tijdens buitenlandse reizen kreeg hij de kans om verschillende historische orgels van naderbij te leren kennen, voornamelijk in de streek van Sachsen en ThŁringen in Duitsland.

Tijdens de Gentse Feesten was hij initiatiefnemer van verschillende concertreeksen. Verder zet hij zich in voor de verspreiding van de orgelcultuur door zijn deelname in het Orgelcomite Destelbergen, de Zilveren Nachtegaal Concerten in de Gentse Sint-Niklaaskerk, en de Orgelkring te Brussel, waar hij betrokken is bij de organisatie van de jaarlijkse Internationale Orgelweek.