met huid en haarniet zonder liefde

Marita de Sterck

- Jeugdliteratuur - Kinderboeken - Children's Literature - Teenage Fiction -


leven

boeken

cursussen

lezingen

vragen

reizen

! nieuw !

links

e-mail

home
 

English

Français

Deutsch

 

Klik op de cover van ‘Niet zonder liefde’ om de trailer te zien
_______________________________________________Klik op de cover van ‘Stoute meisjes overal’
om reacties van jongeren op de verhalen te zien


Stoute meisjes overal, volksverhalen over liefde en lef 

Bloei, 60 volksverhalen uit de hele wereld die van meisjes vrouwen maken

Een universeel boek met oerverhalen, verschenen in twee edities (de inhoud is compleet hetzelfde, alleen de titels en coverbeelden verschillen)

Volksverhalen doen groeien. Dat is van alle tijden en plaatsen. Maar de verhalen die van meisjes vrouwen maken, zijn weinig bekend. In de meeste versies die wij kennen, is het zout uit de pap, hier bleven ruwe randen en pikante kantjes behouden.

Al vijfentwintig jaar verzamelt antropoloog en jeugdauteur Marita de Sterck volksverhalen uit de hele wereld waarin vrouwelijkheid centraal staat. Haar zestig favorieten zijn hier gebundeld. Wil je weten wat de wolf echt uitvrat met het mooie, ongehoorzame meisje en wanneer de Schone Slaapster echt ontwaakte? Hoezeer niet alleen de wolf, maar ook de grootwaterslang, de tapir, de spin en de maan belust zijn op vrouwenvlees? Hoe Assepoes, Sneeuwwitje, Roodkapje en het Beest zich gedragen op een ander continent? Hoe de mensen ontdekten hoe ze moeten vrijen? Waarom de geslachtsorganen vroeger onder de oksels zaten?

Marita de Sterck beschrijft hoe overal ter wereld vrouwenlichamen worden bewoond en in taal worden gevat. Dit is een boek dat vrouwen én mannen, meisjes én jongens zal verbazen en ontroeren. Altijd en overal.

In dit filmpje van Ambrosia’s Tafel vertellen jongeren uit de bovenbouw van het beroepsonderwijs, die naar de verhalen luisterden, over wat de verhalen met hen doen. Ook hun leerkracht praat over de gebruiksmogelijkheden van het boek.

 

_______________________________________________
 

Klik op de cover van ‘De hondeneters’
om het promofilmpje te zien

DE HONDENETERS
kreeg op 25 april 2010
de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer.

 

Uit het Juryrapport: De openingsscène van De Hondeneters is rauw en confronterend: een radeloze en epileptische jongen van achttien stuit in zijn zoektocht naar zijn weggelopen hond op een kennel waar honden op de slachting wachten. ‘t Is van het beste en indringendste wat de hedendaagse jeugdliteratuur te bieden heeft. ...De beeldtaal van De Sterck is uitzonderlijk rijk, haar stijl sterk lichamelijk. In De Hondeneters verkent zij op overtuigende wijze de parallellen  tussen mens en dier. Zij moraliseert nooit, bewaart immer het broze evenwicht tussen de historische juistheid en de fantasierijke volkscultuur en huilt met Victor naar de maan.