Startpagina|Legende|Volksverhalen|Lectuur|Interessant|Evenementen

 

de Legende

Van waar komt de naam 'Uilegem' ?
Alles heeft te maken met de kerk van Markegem...

Eén van de legendes (en misschien wel de meest geloofwaardige, nvdr.) is dat Markegem destijds Uilegem genoemd werd omdat de zoldervloer van de kerktoren rot geworden was door de drek van de talloze uilen die er nestelden.

 

 

Een andere verklaring gaat als volgt. Er was eens een Markegemse pastoor die zijn geld in de kerktoren verstopte en onder die plek met krijt schreef “Hier woont een uil”. De koster, ook niet van gisteren, vond de schuilplaats, nam het geld mee en wijzigde de zin in “Hier woont geen uil meer”. Toen de pastoor de kosters ontdekking opmerkte, veranderde hij de zin weer in “Hier zal geen uil meer wonen”.
 

 

Uit “Markegem, het vermaakelyk dorp” door Frans Hollevoet.

 

Share |


 

 

In 2010, het 10e jaar van het bestaan van de Uilefeesten kreeg de legende een vervolg met de bloedstollende en 10 maanden durende zoektocht naar de Schat van Markegem.

 

Meer dan 100 schattenjagers waren in de ban van de 10 sleutels die moesten worden gezocht om de kist met de Schat open te krijgen.

 

 

Het hedendaags vervolg op de legende van Markegem :

Vele jaren later werd het geld in een kistje onder de grond teruggevonden door enkele Markegemnaren. Ze hebben beslist om het geld te schenken aan een eerlijke vinder en de sleutel van de schat werd in 10 stukken verdeeld. Na
een zoektocht van bijna een jaar werd de volledige sleutel gevonden en was het geld voor een jong gezin die er nog lang en gelukkig mee leefde.

 

Maar één ding staat vast, De markegemnaren die het geld van de schat weggeschonken hebben, hebben in de kerktoren van Markegem een nog veel mooiere schat verstopt en op deze plaats de zin veranderd in : “Hier woont weer een uil”. Maar tot op heden weet niemand wat er juist in deze nieuwe schat zit !

 

De restanten van de schattenjacht van 2010 kan u vinden op www.deschat.be

 

 

         

 

©  Dubbel Punt BE