Startpagina|Legende|Volksverhalen|Lectuur|Interessant|Evenementen

 

Meer over Markegem...

 

Rustig gelegen, tussen Wakken en Dentergem, vormt Markegem samen met Oeselgem het kleine broertje binnen de fusie van deze vier gemeenten. Slechts 725 inwoners tellende, speelt Markegem toch wel een belangrijke rol binnen de gemeente. Met zijn centrale ligging, sporthal en sportterreinen is deze deelgemeente een niet te onderschatten onderdeel van Dentergem.

 

Bovendien zijn de Uilefeesten (dorpsfeesten van Markegem, ook wel Uilegem genaamd) een niet te missen evenement in de streek geworden. (zie www.uilefeesten.be)

 

 

Geschiedenis

 

De oudste vermelding gaat terug tot 1103, wanneer opnieuw bevestigd wordt dat de parochiale rechten (voor 2/3) toebehoorden aan de Noord-Franse benedictijnenabdij van Saint-Amands-les-Eaux. Als tussenschakel fungeerde de Sint-Amandsproosdij van Kortrijk, vanaf de 10e eeuw; na de capelle van Roeselare. Allicht al sinds koning Dagobert, de laatste krachtdadige Merovinger, in de jaren 630, werd Markegem kerkelijk gelinkt met het uitgestrekte Wingene.

 

Met de feodalisering vanaf de tweede helft van de 9de eeuw werd de latere dorpsheerlijkheid (met de kerk erop) vastgehecht aan de heerlijkheid het Sint-Amantsche in Wingene. De dorpsheerlijkheid werd afgesplitst uit het grotere Sint-Amandsgebied met de grote hoeve Ronneke, een Keltische nederzetting, betekende "ringvormige versterking", waarop zich vanaf de 5de-6de eeuw de Frank Marko met de zijnen kwam vestigen: Markingahaim.

 

In 1996 verscheen de grondige dorpsgeschiedenis "Markegem, het vermaakelyk dorp" (door Frans Hollevoet), zoals het in 1735 genoemd werd in de Vlaamse vertaling van Sanderus' bekende "Flandria Illustrata" (1641). In 2007 verschijnt een kleine geļllustreerde brochure (ca. 20 p.), getiteld "Markegems vroegste geschiedenis en zijn toponiemen ontraadseld"

 

 

 

©  Dubbel Punt BE