Je vindt verder mijn nieuwste ideeŽn (in het Engels) op "Instructables".

Mijn plasticinefilmpjes vind je op Youtube.

En hieronder vind je een...

Algemene Inleiding tot mijn Techno-ateliers

Thema: ter land, ter zee, in de lucht en in de ruimte

Op deze site verzamel ik mijn ideeŽn voor crea-ateliers met kinderen. Ik heb ze gegroepeerd onder het thema ďTer land, ter zee, in de lucht en in de ruimte omdat het vooral om allerhande ''voertuigjes'' die kinderen zelf in elkaar kunnen knutselen en die allemaal echt werken en op eigen kracht bewegen.

De beschrijvingen hoe je de dingen maakt is nog in volle opbouw. Voorlopig is enkel voor de muizenvalwagen, de zeilwagen, het wiebelbeest, de duiker van Pascal, de raket en de stoomboot (deze laatste in het Engels alleen) de bouwbeschrijving klaar. Gezien ik mijn beperkte vrije tijd liever in nieuwe ideeŽn steek, groeit de lijst aan projecten voorlopig sneller dan de bouwbeschrijvingen

Van elk project wordt alvast verteld waar het om gaat, wat nodig is, wat voor bijzondere vaardigheden er bij komen kijken en hoe lang het duurt. Elk van de uitgewerkte ideeŽn is reeds met succes samen met kinderen uitgeprobeerd. Veel van de ateliers gaf of geef ik in de school van mín dochter Tika: Leefschool Klavertje Vier in Nevele.

Benodigdheden

De materialen zijn meestal niet duur, maar niet altijd even gemakkelijk verkrijgbaar. De nodige tips hier rond worden nog toegevoegd, maar ondertussen kan je me ook contacteren via e-mail naar machienAtelenet.be (vervang de A door het bekende apekrulletje, ik schrijf het hier zo om het spamrobots lastig te maken).

Bijzondere vaardigheden

Ik plak niet graag een leeftijd op de doelgroep. Naar gelang de begeleiding en voorbereiding kan je op basis van de project-ideeŽn ateliers opzetten voor kinderen van diverse leeftijdsgroepen. Daarom vermeld ik liever de vereiste vaardigheden. Sommige ateliers kunnen geschikt gemaakt worden voor kleuters (bijv. sputnik-raket), voor sommige is een volledig zelfstandige realisatie zelfs voor adolescenten of volwassenen jong van hart een mooie uitdaging en een basis voor verder experimenteren (bijv. stoomboot, zeppelin). Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar acht ik minstens ťťn begeleider per tien kinderen noodzakelijk

Bouwtijd

De geschatte bouwtijd gaat er van uit dat er geen taken vooraf gebeurd zijn en dat anderzijds niet meer dan vijf kinderen het ďgroteĒ gereedschap moeten delen. Het versieren van de tuigen en het lanceren, vliegen, of te water laten is niet meegerekend.

Meer info

Als een idee je interesseert, kom dan zeker nog eens opnieuw kijken of geef een seintje. Vragen? Reacties? Stuur me een e-mailtje.

Voor zover mogelijk zal ik eerst die dingen verder uitwerken waarvoor de meeste interesse bestaat. E-mail: machien@belgacom.net

Voor ateliers voor volwassenen zie: De EXPRESsIEWEG

Top

Home

 

 

totaal oude teller: 7051