GENEALOGIE MERELBEKE - © copyright 2012 Marcel De Riek

line decor
 

Nieuwe bijwerking dd 12/02/2019 !!!
Deze website kwam grotendeels tot stand door het monnikenwerk van Marcel De Riek(de naam wordt zonder "c" geschreven).
Merelbekenaar van geboorte en thans 85 jaar oud, zijn jeugd doorgebracht op wijk Flora en daarna heel lang nog in Merelbeke gewoond (woont thans in Melle) begon de vroegere meubelmaker in 2002 aan stamboekonderzoek te doen. In 2006 begon hij in het archief van de gemeente Merelbeke te neuzen. Ononderbroken noteerde hij tot einde 2018 met de hand de geboorten uit de registers van de burgerlijke stand en de parochieregisters van Groot-Merelbeke (dus inclusief de vroegere gemeenten Bottelare, Lemberge, Melsen, Munte en Schelderode) aangevuld met de huwelijken in Merelbeke(1796 tot en met 1913). Hij vulde deze gegevens verder aan met kiezerslijsten van Merelbeke, uit zijn persoonlijk archief. Uiteindelijk vond hij dat de inwoners van Merelbeke mochten genieten van het resultaat van zijn onvolprezen arbeid door toe te laten de gegevens op internet te plaatsen. De detailgegevens beginnen in de 17°eeuw (jaren 1600) en gaan momenteel tot en met 1913(wat officiële geboorteregisters betreft).
De lijsten worden regelmatig ge-updated. Bezoek dus regelmatig deze website. Je kan Marcel bereiken via email: marcel.de.riek@telenet.be
Nieuw in deze laatste update: inwoners Groot-Merelbeke gehuwd in Baaigem Gijzenzele Landskouter Moortsele Oosterzele Scheldewindeke Semmerzake Vurste en Zevergem zijn nu ook opgenomen !!!
OPGELET: De familienamen MEIRSSCHAERT(vele mogelijke schrijfwijzen) en MORTIER werden speciaal "onder handen genomen". Je zal ze afzonderlijk vinden in de rechtermarge onder "Stamboom".

Marcel De Riek

Marcel De Riek

 

De dienst archief van de gemeente Merelbeke is verantwoordelijk voor het beheer van het gemeentearchief. Dat betekent dat de dienst archief er voor zorgt dat de archiefbescheiden en -dossiers evenals de databasebestanden op een goede manier bewaard blijven en toegankelijk gemaakt worden zodat burgers ze voortdurend kunnen raadplegen.

Je kan bij de dienst archief terecht om in de leeszaal documenten uit het gemeentelijk archief te raadplegen. Zo kan je de gedigitaliseerde parochieregisters, bevolkingsregisters en registers van de burgerlijke stand raadplegen voor stamboomonderzoek.Waar ? : Gemeentehuis (tweede verdieping) - Hundelgemsesteenweg 353 - 9820 Merelbeke
Tel: 
09 210 33 05
e-mail: archief@merelbeke.be - Op de website van de gemeente Merelbeke: https://www.merelbeke.be/bestuur/diensten/diensten-en-contactgegevens/dienst-archief

HOE GEGEVENS ZOEKEN ?
- Klik op GEBOORTEN rechts op deze pagina. Je komt terecht op de eerste pagina van een lijst.
- Klik nu op je rechter muisknop. Er verschijnt een menu.
- klik op "werkbalk zoeken tonen".Er verschijnt een balkje waar je iets kan intypen. ( zoek op een letter, cijfer, datum, naam, enz.)

Wil je méér kunnen selecteren bij het zoeken?
- Klik dan rechts van het werkbalkje op het naar beneden gerichte pijltje. Er verschijnt een menu.
- Klik op de verrekijker. Links op het scherm kan je nu gegevens invullen om te zoeken.

Gebruik je Mozilla FIREFOX als browser ? Dan moet je de zoekfunctie activeren door de toetsen CTRL en F in te tikken: je krijgt dan onderaan links een venster waarin je een naam of gedeelte van een naam kan plaatsen. Je doorloopt dan het hele document door op "Volgende", "Vorige" of "Alles markeren" te klikken...

EN...... NOG EEN RECENT TOEGEVOEGDE NIEUWIGHEID : je kan nu reeds de originele geboorteregisters
van (het vroegere) Merelbeke en Bottelare raadplegen ! Niet voor alle jaren maar toch voor een groot aantal jaren uit de 19° eeuw en begin 20 ° eeuw !!! Klik daarvoor op "Merelbeke registers" en/of Bottelare registers en klik vervolgens op de jaren die u interesseren.

Zijn er nog andere algemene vragen of opmerkingen dan kan je terecht op marc.van.den.broecke@telenet.be
Website-verantwoordelijke: Marc Van den Broecke

GEBOORTEN A-C
GEBOORTEN D-DEM
GEBOORTEN DEN-DYN
GEBOORTEN E-F
GEBOORTEN G-L
GEBOORTEN M
GEBOORTEN N-S
GEBOORTEN T-U

GEBOORTEN V-VAU
GEBOORTEN VE-VYV
GEBOORTEN W-Z


Stamboom MEIRSSCHAERT
Stamboom MORTIER

Merelbeke registers

Bottelare registers

 

Merelbeke,12/02/2019

eXTReMe Tracker