NLP in Sales - Een voorbeeld

Patrick E. Merlevede, ©Acknowledge 1997


Sinds deze tekst werd geschreven in 1997 heb ik een volledige cursus ontwikkeld rond di onderwerp, onder de noemer "Influencing with Integrity".  Deze cursus werd bij meerdere klanten aangeboden, waaronder Banksys, IBM, ... Daarnaast heb ik meerdere projecten begeleid voor aanwerving en coaching van verkopers en telesales medewerkers.  Mail mij voor meer informatie. 

NLP toepassen in de verkoop betekent dat je je aanpast aan de wensen van de klant. Daarvoor leer je de klant observeren via de NLP modellen, en bouw je dan een goede verstandhouding (rapport) op.

Aankoop van een huis

Welke van de 3 huizen zou je verkiezen (vrij vertaald, naar een voorbeeld van Robert B. Dilts in "Visionary Leadership Skills").

Het eerste huis ziet eruit als een pareltje. Het ziet er werkelijk zeer speciaal uit. Het laat zich merken dat zowel de kleurvolle tuin als het schitterende interieur de nodige aandacht hebben gekregen. Het huis heeft vele vensters waardoor je het zicht kunt bewonderen. Het is duidelijk dat dit een goede koop is.

In de omgeving van het tweede huis is het echt stil. Je kan er de vogeltjes horen fluiten. Een architect zal je zeggen dat deze woning beslist vraagt om te worden opgenomen in je besprekingsronde. Het sprookjesachtig interieur spreekt zodanig voor zichzelf dat je je afvraagt welke argumenten je nog nodig hebt.

Het derde huis is niet alleen stevig gebouwd, maar er hangt ook een speciale sfeer rond. Het gebeurt niet vaak dat je een gebouw tegenkomt dat je op zoveel manieren treft met zijn speciale eigenschappen. Het is een ruim huis waarin je vrij kunt bewegen, en toch heeft het dat knusse gezellige dat je van een huis verlangt.

Het verschil tussen de 3 beschrijvingen is dat ze elk zijn geschreven gericht naar een verschillend representatiekanaal. Als je het eerste huis verkiest, dan is voor jou vermoedelijk het visuele belangrijker. Zou je eerder het tweede huis kopen, dan verkies je vermoedelijk het auditieve kanaal. Het derde huis tenslotte is beschreven vianuit het gevoelsmatige (kinestetische kanaal). In werkelijkheid kreeg je echter drie beschrijvingen van eenzelfde huis!


Deze pagina werd uitgewerkt door Patrick E. Merlevede. Je kan de auteur bereiken via e-mail: PatrickM@acknowledge.net

Keer terug naar de Nederlandse Inhoudstafel van "NLP in BelgiŽ"