Historische films

GEANNOTEERDE LIJST VAN SPEELFILMS

 

MIDDELEEUWEN:

Braveheart - 1995 -171 minuten - video en DVD - Engels, Nederlandse ondertiteling - 5 Oscars

Regie en hoofdrol: Mel Gibson.

Het verhaal van de Schotse vrijheidsstrijder William Wallace, ca. 1300.

In de film heeft Wallace een romance met de dochter van Philips de Schone, echtgenote van de Engelse kroonprins, die van hem zwanger zou geraakt zijn. Omwille van de opvolging van dit kind zal later de Honderdjarige Oorlog losbreken! Historisch uiteraard zeer betwistbaar.

Didactische verwerking

Vertoond in een lessenreeks over film en geschiedenis (zesde jaar secundair onderwijs) is de eerste veldslag, waarbij aandacht werd gevraagd voor de regie, het camera-gebruik en waarbij als achtergrondinformatie verteld werd dat de 'pijlenregen' in feite met 'pijl-kanonnen' werd afgeschoten. Een aardige anekdote: Mel Gibson, die omwille van zijn Mad Max en andere actiefilms als acteur beslist onderschat wordt, heeft ook een zeer gewaardeerde Hamletfilm op zijn actief. In Braveheart moest hij voor het eerst massale gevechtsscènes regisseren. Daarom inspireerde hij zich voor de hierboven besproken veldslag zéér sterk op de finale veldslag uit Spartacus. Bij een volgende les hebben wij de twee sequenties na elkaar geprojecteerd en besproken: visuele "intertekstualiteit" of plagiaat? De meningen waren verdeeld.

Aanvullende informatie op het Web: http://www.lawbuzz.com/justice/braveheart/braveheart.htm

Lawbuzz. Deze site brengt achtergrondinformatie over diverse historische films. De informatie is degelijk (maar niet ondertekend); de talrijke links zijn meestal naar betrouwbare, academische sites, zoals hier: naar Engelse sites over de "ware" geschiedenis van de betrokkenen, met o.a. eigentijdse miniaturen.Copyright © 2001 VVLG, 28.09.2001