Historische films

GEANNOTEERDE LIJST VAN SPEELFILMS

 

MIDDELEEUWEN:

 

Excalibur - 1981- 135 minuten - video en DVD - Engels, Nederlandse ondertiteling.

Regie: John Boorman

Acteurs: Nigel Terry, Helen Mirren, Nicholas Clay.

Didactische verwerking

De film is gebaseerd op Sir Thomas Malory (+1471), Le Morte d'Arthur, dat alle verhalen uit de Arthur- en Graalcyclus in een synthese trachtte onder te brengen. Net zoals het boek zelf in zijn tijd, is de film hét prototype van populaire beeldvorming rond de Middeleeuwen. Net als het boek zelf is hij volkomen anachronistisch. Maar hij bevat alle archetypen van de mythische, heroïsche Middeleeuwen: ridders in blinkende harnassen, jonkvrouwen, draken, magie.... Foto's uit de film vind je tegenwoordig in zowat elke schoolboek geschiedenis voor het derde jaar.

Wij hebben de openingssequentie gebruikt in een derde jaar, en langere fragmenten in vijfde jaren, als inleiding op lessen literatuurgeschiedenis, samen met de volgende film. Telkens hadden wij dezelfde ervaring: in een klas vroegen de leerlingen na afloop van de les Excalibur verder te vertonen in de middagpauze; in een andere klas kreeg onze collega hetzelfde verzoek voor First Knight.

Meer gegevens, op deze site bij Arthur, koning voor eens en altijd multimediaal.

Ridders in de pc. Leereenheid rond Artur door de academische lerarenopleiding KULeuven, met teksten, illustraties, webquest, beknopte handleiding om een webquest te maken.Copyright © 2001 - 2007 VVLG, 18.02.2007