Historische films: geannoteerde lijst van speelfilms

 

NIEUWSTE TIJD: FILMS OVER DE TWEEDE WERELDOORLOG

 

Saving Private Ryan - 1998 - 2 u 43' -orig. versie - Nederl. ondertitels - video/DVD

Regie: Steven Spielberg. 5 Oscars

Acteurs: Tom Hanks, Edward Burns e.a.

Landing in Normandië, 1944. Een groepje van acht soldaten, onder leiding van kapitein Miller, wordt uitgezonden om soldaat Ryan te vinden en veilig naar huis te brengen, omdat zijn drie broers gesneuveld zijn. Knappe doch harde film. Veel beter bruikbaar dan de oudere spektakelfilm The Longest Day. pijnlijk harde, maar realistische eerste half uur. (Veel realistischer dan de landingstaferelen die in de journaals bewaard bleven, en die bij voorkeur de landing weergeven op stranden waar het relatief rustig bleef = problematiek van mediamanipulatie.)

 

Historische betrouwbaarheid

In een interview met filmrecensent Raf Butstraen zegt militair-historicus Luc de Vos daarover: "De meest realistische oorlogsfilm die ik ooit zag. Zelfs de pasta die ze op de tanks smeren om ze te versterken, klopt. Aan honderd en één details merk je de zorg waarmee de regisseur te werk ging. Ondanks de keiharde taferelen is het een aanbevolen film voor wie oorlog alleen als een videospelletje kent en voor politici die vanachter hun veilig bureau het optreden van onze soldaten in het buitenland veroordelen."

De Vos is zonder meer opgetogen over de weergave van de Amerikaanse ontscheping op Omaha Beach die zesde juni 1944. "Aan de manier waarop het uniform wordt gedragen, merk ik dat het om echte soldaten gaat en niet om werkloze extra's", zegt hij.

"Spielberg zorgt er bovendien voor dat zijn soldaten het oude, authentieke en niet het moderne kenteken van de Rangers dragen. Wapens, helmen; het zit allemaal goed." En verder: "Vergeet ook niet dat de Duitsers de professionals van de oorlogsvoering waren. Er waren vier Sherman-tanks nodig om één Panzer te vernietigen." (R. Butstraen, "Mensen sterven niet netjes in een oorlog", De Standaard, dinsdag 29 september 1998, p. 9.)

Hij vertelt er niet bij dat die Shermans dan vaak nog niet veel konden uithalen: de tankkanonnen van alle geallieerden in Normandië droegen niet ver genoeg om de veel betere bepantsering van de Duitsers te doorboren zonder onveilig dichtbij te komen. Gegarandeerd heb je in je klas minstens één leerling die in dergelijke onderwerpen belang stelt. Laat hem/haar eens aan vergelijkende militaire geschiedenis doen. Boeken genoeg. En ook op het net kom je aan je trekken.

 

Didactische verwerking: : zie op deze site: Tweede Wereldoorlog. Een multimediale vakoverschrijdende leereenheid ...

 

Aanbevolen besprekingen:

Ga naar http://www.standaard.be/ Kies thema: film. Tik titel in. Toegang krijg je pas na (gratis) registratie.

 

Jos MartensCopyright © 2000 VVLG, 06.10.2000