Historische films: geannoteerde lijst van speelfilms

 

NIEUWSTE TIJD: FILMS OVER DE TWEEDE WERELDOORLOG

 

Het bittere kruid - 1995 - 93 minuten - Arcade video en video cd - originele Nederlandse versie.

Regie: Kees van Oostrum

Acteurs: Kitty Courbois, Gerard Thoolen, Ester Spitz.

Gebaseerd op het boek van Marga Minco, Het bittere kruid. Verhaalt het wedervaren van haar eigen familie en de jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De film begint met een formele afwijzing door Marga Minco van de relatie tussen Sara en een gezin van collaborerende NSB'ers. Omdat dit volgens de schrijfster niet klopt met de realiteit en daarbij in de gegeven omstandigheden ondenkbaar zou zijn geweest. Daardoor benadert de film de problematiek van Evert Hartmans Oorlog zonder vrienden (dat vermoedelijk inderdaad de inspiratie leverde voor de van het boek afwijkende plot.)

Didactische verwerking. De film kan als forumfilm gebruikt worden. Hij leent zich goed tot vergelijking tussen de twee media, door enkele overeenkomstige passages naast elkaar te plaatsen. Zowel ikzelf als collega's en leerlingen kunnen hem echter in zijn geheel niet erg smaken als ze het boek kennen.

Voor verdere ideeën verwijzen wij naar deze site: Tweede Wereldoorlog. Een multimediale vakoverschrijdende leereenheid...

 

Jos MartensCopyright © 2000 VVLG, 20.09.2000