Gebieden van de socialiteit: culturele geschiedenis

Aard
Taal
Website
Inhoud
Muziek

Middeleeuwse muziek

VS / E

Early Music Bibliographies

Middeleeuwse muziek

VS / E

Early Music FAQ

Gregoriaans

VS / E

The Gregorian Chant Home Page on the World Wide Web

Een verzameling links die betrekking hebben op het Gregoriaans.

Gregoriaans

BE / NL - E - P

Gregoriaans: het geluid van de stilte

De inhoud van deze site is ondergebracht in volgende rubrieken: Het geluid van de stilte, De wortels, De muziek, Gregoriaans nu, Liturgische kalender, Bibliografie, Discografie, Agenda, Gregoriaans op het net.

Renaissance en barok

VS / E

Renaissance & Baroque Society

Componisten

VS / E

Classical Composers - Picture Gallery

Muziekgeschiedenis

VS / E

Classical Net Home Page

Barok

NL / NL

J.S. Bach Archive and Bibliography

Afro-Amerikaanse muziek

VS / E

Archives of African American Music and Culture

Klassiek

NL / NL

Mozart

Schitterende ode aan muzikaal genie Jonge mensen op een verrassende en multimediale wijze laten kennismaken met het muzikaal genie van W. A. Mozart, dat is de hoofddoelstelling achter deze gloednieuwe drietalige website, en daar zijn de makers op schitterende wijze in geslaagd. Zowel nieuwelingen als kenners zullen duimen en vingers aflikken bij de rijke inhoud en prachtige vormgeving van dit Vlaams initiatief met wereldallure. Tweewekelijks tot wekelijks wordt een nieuwe aflevering van de biografie on line gezet zodat tegen het nieuwe millenium het levensverhaal compleet zal zijn. Verwacht geen saaie academische teksten. Het onwaarschijnlijke leven van dit wonderkind wordt in een vlotte taal verteld, prachtig geïllustreerd en doorspekt met anecdotes en sprekende citaten uit brieven en ooggetuigenverslagen. Uniek is de integratie van de muziek met de teksten via kleine, onopvallende, Shockwave movies. Zo hoort men in aflevering één van de biografie automatisch Mozarts allereerste werkjes. Bij "Composities" worden enkele belangrijke meesterwerken uitvoerig besproken. Hier valt bij elk "werk in de schijnwerper" de muziek te beluisteren. Geen clipjes van twintig seconden maar volledige bewegingen of zelfs volledige werken, dankzij de overeenkomst van de makers met het Naxos-label en enkele kleinere platenfirma's. Zo kan men het volledige Requiem of de complete Serenade Gran Partitta beluisteren. Aan alles is gedacht: wie met een trage Internetverbinding zit, kan de audiokwaliteit verlagen zodat de muziek toch steeds vloeiend afspeelt; in een balkje onderaan verschijnt de titel van wat je hoort en kun je bekijken welke uitvoerders aan het werk zijn of op welke CD je dit stuk kunt terugvinden. Interessant voor verzamelaars is de mogelijkheid om werken in de KV-lijst (de lijst van alle werken van Mozart) op te zoeken en te sorteren. Van de belangrijkste werken (symfonieën, concerto's en opera's) wordt de muzikale bezetting grafisch weergegeven. In het mediatheekgedeelte tenslotte worden auteursrechterlijk vrije illustraties, documenten, partituren en audiobestanden verzameld. Er zijn hier zelfs enkele complete werken in MP3-formaat te downloaden.

Symfonie

VS / E

The Symphony - An interactive guide

Een begrijpelijke introductie tot de symfonie door en voor jongeren. Negen symfonieën zijn beschikbaar om te beluisteren in Real Audio. Je vindt er biografieën van de grote componisten en een geïllustreerde interactieve tijdlijn van belangrijke gebeurtenissen in de ontwikkeling van de symfonie. Het 'vorm' onderdeel gaat nader in op de muzikale structuur van de symfonie, terwijl de Quick tour de noodzakelijk achtergrond informatie biedt over de muziek, de componisten en de oorsprong van de symfonie. Heel leuk is de instrumentengids van het moderne symfonieorkest. De site bevat ook een lijst van andere belangrijke sites over klassieke muziek.

Popmuziek

Experience Music Project

Deze website bevat een massa teksten, illustraties en virtuele tentoonstelllingen over de geschiedenis van de popmuziek. Naast interviews met rocklegendes als Patti Smith of artikels over het ontstaan van de blues vind je op de stek ook tijdlijnen waar je de evolutie van de hiphop of de ontwikkeling van de elektrische gitaar kan volgen.

Literatuur

Literatuurgeschiedenis

NE / NE

Kleine Nederlandse literatuurgeschiedenis

Een geschiedenis van de Nederlandse letterkunde ondergebracht in 4 hoofdstukken:

Deel I - De tijd van 1170 tot 1920

Deel II - Het Interbellum

Deel III - De Tweede Wereldoorlog en de literatuur

Deel IV - Literatuur na 1945

Literatuurgeschiedenis

NE / NE

Digitale Bibliotheek voor de nederlandse Letteren

Je vindt er honderden werken uit de Nederlandse letterkunde, maar ook heel wat taalkundig materiaal.

Literatuurgeschiedenis

US / E

The Poetry Archive

Deze site is een vergaarbak van honderden klassieke dichters uit de Engelstalige literatuur, van Emily Dickinson tot Yeats, van Longfellow tot Kimling.

Middeleeuws toneel

UK / E

Medieval Drama links

Een collectie links over het middeleeuws toneel.

Middeleeuwse literatuur

US / E

Literature of the French Middle Ages

Een verzameling links naar sites die handelen over Franse middeleeuwse literatuur.

Middeleeuwse literatuur

CA / E

Beowulf in hypertext

Je vindt er zowel informatie over deze 'klassieke' tekst als de oorspronkelijke tekst en zijn vertaling in hedendaags Engels terug.

Shakespeare

EN / E

Shakespeare on line

Op het enorme absoluteshakespeare.com vind je zowat alles over de Engelse toneelschrijver William Shakespeare: integrale versies van toneelstukken of sonnetten, maar ook een overzicht van alle filmbewerkingen, een biografie en zelfs een Shakespeare-quiz. En als je eens indruk wil maken op je kennissen komt de Shakespeare-citatenlijst natuurlijk goed van pas.

Religie

Hervorming

DE / E - D - NL

Maarten Luther

Heel mooie site over deze belangrijke kerkhervormer.

Hervorming

NL / NL

Reformatie. Leven en werk van Maarten Luther

Een eerder beperkte site met verwijzingen naar in hoofdzaak Duitse webpagina's.

Lijkwade van Turijn

IT / I - F - E - ES

De lijkwade van Turijn

De officiële website over de lijkwade van Turijn.

Cisterciënzers

BE / F

Une abbaye cistercienne médiévale VILLERS-EN-BRABANT

Een educatieve site die zich afzonderlijk richt tot leraars en tot leerlingen.

Cisterciënzers

US / E

The Cistercians

Overzichtssite over de Cisterciënzers

Benedictijnen

US / E

The order of Saint Benedict

Hier vind je o.m. de benedictijnerkloosterregel terug.

Broederschappen

BE / NL - F

Geschiedenis van de occulte en mystieke broederschappen

Een geschiedenis van de broederschappen en occulte bewegingen doorheen de geschiedenis.

Middeleeuwse spiritualiteit

CA/ E

Guide to Early Church Documents

Een wegwijzer voor documenten over de vroege kerkgeschiedenis.

Cluny

DE / D

Die Urkunden des Klosters Cluny

Een project van de universiteit van Muenster met aandacht voor de oorkonden van Cluny, maar ook voorzien van links over de geschiedenis van Cluny.

Cluny

DE / F

Cluny dans le monde scientifique

Een uitgebreide collectie links over de geschiedenis van Cluny en de Clunybeweging.

Katharen

FR / F

Voyage en Terre d'Oc, le catharisme

De geschiedenis van de Katharen, de streek waarin ze leefden en hun vervolging.

Katharen

FR / F

Les Cathares

De geschiedenis van de Katharen

Katharen

BE / NL

Als Catars

Nederlandstalige website over de Katharen, hun geschiedenis, religie, de hoofdpersonen, de mythe, Montségur, de streek. Het geheel wordt afgesloten door een bibliografie.

De site is nog in volle opbouw maar bevat toch al heel wat interessantie informatie.

Kruistochten

US / E

The Crusades

Een uitgebreide site over de geschiedenis van de kruistochten.

Kruistochten

US / E

The Holy Land of the Crusaders

Kruistochten

CA / E

A History and Mythos of the Knights Templar - The Crusades

Geschiedenis van het christendom

US / E

Ad hoc

Geschiedenis van de christendom: zeer rijke verzameling aan materiaal zowel teksten als visueel bronnen.

Gutenbergbijbel

UK / E

The Gutenberg Bible

De British Library heeft twee versies ˆ de papieren versie en die op kalfsperkament - van het 15e eeuwse boek op zijn website geplaatst. De Gutenberg-bijbel is het eerste boek in Europa dat in grote oplage is gedrukt door de vermoedelijke uitvinder van de boekdrukkunst, Johannes Gutenberg. Tien onderzoekers en technische experts hadden twee weken nodig om de boeken in te scannen en on line te zetten. Naast de volledige digitale versie van de bijbel vind je er ook een zoekfunctie, achtergrondinformatie en informatie over aanverwante onderwerpen op terug.

Gutenbergbijbel

US / E

The Gutenberg Bible at the Random Centre

Johann Gutenberg wordt beschouwd als de uitvinder van de boekdrukkunst. Rond 1455 vervolledigde hij in het Duitse Mainz de eerste gedrukte bijbel. Sinds 1978 heeft het Harry Ransom Humanities Research Center in Austin één van de enige vijf volledige exemplaren van Amerika in zijn bezit. Op de website van dit Texaanse onderzoekscentrum kan je detailfoto's van het boek bekijken. Daarnaast kom je er ook meer te weten over het leven van Gutenberg, de geschiedenis van de boekdrukkunst en het digitale Gutenberg project van het centrum.

bijbel en cultuur

NL / NL

De bijbel in de Nederlandse cultuur

Geen boek heeft zoveel invloed op de Nederlandse cultuur als de bijbel. Schilderijen, toneelstukken, spreekwoorden, architectuur; maar ook politiek, staatsvorm, rechtspraak, moraal en veel meer, zijn met het boek der boeken als met zuurdesem (om een uitgesproken bijbels beeld te gebruiken) doortrokken. www.bijbelencultuur.nl stelt zich ten doel deze invloed in heden en verleden aan te tonen en te illustreren.

vroege christendom

US / E

The Ecole Initiative

Het Ecole Initiative wil een digitale bibliotheek aanleggen rond het "vroege christendom", wat voor de makers nogal ver uitloopt, tot zowat het jaar 1500. Een nu al indrukwekkende verzameling teksten van de vroege concilies, heiligenlevens, kerkvaders enz. geeft aan welke veelbelovende richting ingeslagen werd.

Filosofie

Verzameling links

US / E

Hippias

Interessante linkverzameling

Verzameling links

US / E

Philosophie

Prachtige verzameling aan links

Basisbegrippen

DE / D

Lexikon der Philosophie

Een verduidelijking van de voornaamste begrippen die in de filosofie gebruikt worden.

Verzameling links

US / E

Philosophie Links

Rijke verzameling links over filosofie historisch geordend.

Verzameling links

US / E

PHILOSOPHY RESOURCES - A ROUTLEDGE GUIDE

Een wegwijzer naar webverzamelingen van links.

Zoekinstrument

US / E

Philosophie Research Guide

Een zoekinstrument die sites zoekt die handelen over filosofie: te bevragen op auteurs, onderwerp, historische periode.

Kledij

Geschiedenis van de schoen

VS / E

The century in shoes

De geschiedenis van het begin van deze eeuw anders bekeken aan de hand van de evolutie van de schoen.

Kunst

Middeleeuwse schilderkunst

FR / F - E

Peintures médiévales dans le Midi de la France

Een verkenning van de schilderkunst in Z.-Frankrijk tijdens de Middeleeuwen.

Middeleeuwse bouwkunst

US / E

Amiens Cathedral Project

Enkele resultaten van een project dat in 1995 werd uitgevoerd door de Universiteit van Columbia

De gotiek

US / E

Gothic

Een prachtige website gewijd aan de gotiek met bijzondere aandacht aan de Notre Dame van Parijs.

Verzameling links

NL / E

Links in Medieval and Northern Renaissance Art History

Een beknopt maar interessant geheel aan links over middeleeuwse en renaissancekunstwebsites

Verkenning

MA / E

Islamic Art and Architecture Home Page

Kennismaking met de islamtische kunst aan de hand van een reisverslag.

Romaanse kunst

FR / F - E

Pierres romanes

Site die zoveel mogelijk probeert samen te brengen wat met romaanse kunst te maken heeft.

Duitse en Oostenrijkse schilderkunst

VS / E - D

Neue Galerie

De website van de Neue Galerie uit New York geeft je een erg fraai overzicht van belangrijke Duitse en Oostenrijkse (schilder)kunst uit de vroege twintigste eeuw. In de collectie vind je onder andere werken van bekende kunstenaars als Egon Schiele en Gustav Klimt. Bovendien kan je bij elk werk nog heel wat degelijke kunsthistorische uitleg krijgt.

Versailles

FR / F, E, SP en J

Château de Versailles

De officiele website van het Versailleskasteel, chateauversailles.fr, doet zowat de hele geschiedenis van het bekende zeventiende-eeuwse paleis uit de doeken. Leuk is vooral dat je hier behalve toeristische info en een heleboel panoramische beelden ook teksten vindt over het leven aan het Franse hof. Dat was blijkbaar niet altijd even verfijnd. Diefstal was bijvoorbeeld schering en inslag binnen de kasteelmuren en Lodewijk XVI was niet echt onder de indruk van de pracht en praal van zijn paleis. Zo hield de man er bijvoorbeeld van om graffiti te krassen in de peperdure versieringen van zijn vertrekken.
Copyright © 2003 VVLG, 09.12.2003