Hermes in uitbreiding

 

Waldseemüller en de geboorte van Amerika

Een historische odyssea

Deel 2: de wereldreizen van Zeng he

 

Jos Martens

Conclusie

 

1. Hebben de Chinese keizerlijke vloten in 1421-1423 de Nieuwe Wereld, Australië en Nieuw-Zeeland bezocht en in kaart gebracht? Totdat er meer materiële bewijzen opduiken blijft het een open vraag. Waren ze ertoe in staat? Zeer zeker! 'Het staat als een paal boven water dat de scheepsbouw en het zeemanschap in China op een niveau stonden dat zelfs deze verbluffende veronderstelling mogelijk maakt (China 1988: 71).' Meer zelfs. Heel waarschijnlijk zijn er reeds eeuwen vroeger contacten geweest zodat de admiraals van Zheng He verslagen uit eerdere dynastieën tot richtlijn konden nemen.

2. De Grote Terugtrekking bewijst dat er geen atoombom nodig is om de ontwikkeling van een beschaving stop te zetten. Wat als de stekkers van onze computers uit het stopcontact zouden worden getrokken? Of wereldwijd al de harde schijven gewist door een terroristische aanslag van een of andere halfgare hacker met een radicale versie van een echt doomsday-virus, de ultieme droom van elke maniak?

De Chinese ervaring leert dat zelfs een technologisch geavanceerde en globale civilisatie uiterst kwetsbaar is.Copyright © 2005 VVLG, 06.03.2005