Historische jeugdboeken: lectuursteekkaart

 

Maria Jacques. De heuvel van Meessen. Leuven, Davidsfonds/Clauwaert, 1997, 288 blz.

 

Situering in de tijd: Middeleeuwen

Situering in de ruimte: Vlaanderen, Engeland

Thema's: ouder worden - volwassen worden - verliefdheid - vrouwenrechten - religieuze verdraagzaamheid

Doelgroep: tweede/derde graad 

 

Inhoud

Het boek speelt zich af in de 11de eeuw en begint met de reis van Adela, gravin van Vlaanderen, die besloten heeft haar hofleven te Brugge op te geven om zich samen met twee hofdames in het klooster van Meessen terug te trekken. Zij is immers een weldoenster van deze abdij. Door onderweg haar gedachten de vrije loop te laten worden haar familierelaties duidelijk. Eens in de dubbelabdij komt ook het dagelijkse leven aldaar aan bod. De adellijke Frisilde staat aan het hoofd en het meisje Itta, de dochter van de marktmeester, wordt Adela's dienares. De vriend van dit meisje zal haar geheimschrijver of scribent worden.

In de crypte van deze abdij bevindt zich het beeld van Macha, door het volk elk jaar in processie bij een volksfeest rondgedragen in de omliggende bossen. Hier blijken nog Keltische riten voor moeder-aarde te leven. Adela probeert ze te begrijpen en door christelijke symbolen te vervangen.

Zij brengt ook een bezoek aan haar dochter Machteld, die getrouwd is met Willem de Veroveraar. In haar kasteel in Winchester borduren vele adellijke dames een tapijt over de verovering van Engeland en de Slag van Hastings...

In dit boek worden historische feiten tot een verhaal verweven met een vleugje romantiek en levensechte figuren. Het religieuze leven in een abdij , de problemen van pastoors, de handel in een stadje, de grote waarde van relikwieën en bedevaartsoorden komen aan bod. We krijgen zelfs een aannemelijke uitleg over de tekst "hebban olla vogala…", die mooi in het verhaal wordt ingepast.

Vlot geschreven, sfeervol, soms mysterieus, voldoende spannend en heerlijk om te lezen. Achteraan is er nog een nawoord met een lijst van historische personages, die rond 1075 leefden en hoe het met hen verder afliep.

 

Kristin ADEM

Eerder verschenen in Tijdingen uit Leuven, nr. 124, augustus 2001, p. 36.

 

Didactische verwerking

Het boek is natuurlijk in de eerste plaats geschreven voor volwassenen, maar kan bijvoorbeeld in een derde jaar ASO gelezen worden door leerlingen met veel leeservaring, terwijl andere leerlingen de roman van Lars-Henrik OLSEN, De dwerg van Normandië nemen. De didactische tips hierbij kunnen eveneens gebruikt bij De heuvel van Meessen.

Enkele aanvullende opdrachten:

Wie meer wil weten over verwarming door de eeuwen heen, verwijzen wij naar het internetproject Joos de Rijcke, "Van Eyck als informatiebron": "bont" en op dezelfde site, bij "Bouwen en wonen: Plattelandsinterieurs bij Bruegel: Eigen haard is goud waard". In hetzelfde hoofdstuk over "Bouwen en wonen" vind je een vrij gedetailleerd stuk over vakwerkbouw.

 

Jos MartensCopyright © 2001 VVLG, 27.09.2001