Interessante links voor geschiedenis: archeologie en prehistorie

2. Archeologie en prehistorie

Aard
Taal
Website
Inhoud

Steentijd

US / EN

Stone Pages

 

Neolithicum

UK / EN

Neolithic Studies Group Home Page

Neolithicum

BE / F

La grotte de Spy

Een website die handelt over één van de belangrijkste paleolitische sites van Europa, die in 1886 ontdekt werd. De vaststellingen in Spy door een Luikse groep samengesteld uit een archeoloog (Marcel De Puydt), een geoloog (Max Lohest) en een paleontoloog (Julien Fraipont) lieten de internationale gemeenschap toe definitief het bestaan van een meer archaïsch menstype te erkennen: de neanthertaler.

Site

DE / DE

Bandkeramische Siedlung in Vaihingen/Enz

Dinausaurussen

NL / NL

Dinausaurus.net

Na een bezoek op deze site weet u wat dinosaurussen zijn, waar ze vandaan komen, wanneer ze geleefd hebben en nog veel meer.

Dinausaurussen

UK / EN

Walking with dinosaurs

Op deze website die hoort bij een BBC-programma word je een mooi beeld gegeven van 155 miljoen jaar dino-geschiedenis. Naast de technische fiches en reconstructies is hier ook plaats voor een quiz, een screensaver en je kan zelfs een e-postcard met je favoriete dinosaurus naar een vriend of vriendin sturen.

Links over dinosaurussen

CA / EN

The Educators Toolkit: dinosaurs

Een overzicht van educatief interessante sites over dinosaurussen.

Dinausaurussen

CA/ EN

Royal Tyrrell Museum Website

Een virtueel bezoek aan een tentoonstelling over dinosaurussen en opgravingen in het Argentijnse Patagonië.

Leven in de Oertijd

BE / N - F

Natuurhistorisch museum

Op deze pagina van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen vind je mooi foto's en veel informatie over de dino's. je leest er verder alles over de vondst in 1878 van dertig Iguanodons in de Waalse steenkoolmijn van Bernissart. De geraamten van de 'diertjes' staan opgesteld in het museum, samen met enkele bewegende dino's die na een grote expositie over het leven in de oertijd nooit meer zijn weggegaan. De site informeert je verder over andere vondsten van voorhistorisch leven in België en maakt met een een einde aan het misverstand dat neanderthalers en dinosauriërs ooit buren waren. De oermens verscheen pas ten tonele nadat de laatste dinosauriërs reeds lang waren uitgestorven.

Leven in Dinotijd

US / EN

The Museum of Paleontology

Je vindt er wetenschappelijke informatie over de periode dat de dino's over de wereld heersten.

Dinosaurussen

US / EN

The Dinosauricon

Een site boordevol informatie over deze indrukwekkende dieren uit een ver verleden. De presentatie is niet echt boeiend.

Links over dinosaurussen

US / EN

Dinosauria

Dinosaurussen

US / EN

Walking with Dinosaurs

Niet de website van de BBC, maar wel een leuke aanvulling op deze site.

Prehistorische dieren

US / EN

Walking with prehistoric beasts

Tijdens de Prehistorie waren er niet enkel de dino's, maar ook heel wat andere dieren. Daarover verneem je meer op deze website.

Dinosaurussen

US / EN

Zoom Dinosaurs

Educatieve site over de dinosaurussen en hun leefmilieu.

Mammoeten

US / EN

Dinosaur

Boeiende en mooi uitgewerkte website met een overzicht van de vondsten, links, ... Kortom alles wat je over deze verdwenen dieren wil weten. Bovendien wordt ook het ethisch aspect van het kloonen van dna-materiaal aan bod gebracht.

Dinosaurussen

BE / NL

Dinausaurussen

Eindejaarswerk (2002) van een derdejaarsstudent regentaat, Jeroen De Bruyne (Katholieke Hogeschool Brugge - Oostende: departement lerarenopleiding) over dinosaurussen. De website bestaat uit twee delen: een informatiegedeelte en een didactisch gedeelte voor leerkrachten. Jammer dat de website heel moeilijk oplaadt door het gebruik van java.

Prehistorische mens

VS / E

Becoming Human

De recente vondst van een 7 miljoen jaar oude schedel in Tsjaad zal volgens veel archeologen onze kijk op het onstaan van de mens fundamenteel wijzigen. Wat we tot nog toe wisten over onze evolutie kan je zien op deze fraaie 'Becoming Human'-site. Naast een documentaire over het ontstaan van de mens, kan je hier ook alle profielen bekijken van onze prehistorische voorouders. In het 'Learning Center' lees je dan weer alles over de verschillende wetenschappelijke methodes die worden gebruikt om deze evolutionaire puzzel in elkaar te zetten.
Copyright © 2002 VVLG, 21.07.2002