Interessante links voor geschiedenis: Nieuwste geschiedenis: Wereldoorlog I

 

Aard
Taal
Website
Inhoud

Overzicht

US / EN

World War I - Trenches on the Web

Het vertrekpunt voor veel informatie over de Eerste Wereldoorlog. Deze site is opgebouwd uiit verschillende onderdelen. In de Reference Library tref je een complete catalogus aan met alles wat je op deze site kunt raadplegen: historische feiten, getuigenissen van soldaten, kunst zoals schilderijen en gedichten die de Eerste Wereldoorlog als onderwerp hebben en een heuse multimedia-pagina. Je kunt daar heel wat foto's bekijken of allerlei geluiden van tijdens de oorlog downloaden.

Luchtvaart

US / EN

The aerodrome

Op deze Website worden een aantal fiches aangeboden met daarop plaatjes en gegevens over de belangrijkste jachtvliegtuigen, die gebruikt werden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Verwijzingen naar bronnen

US / EN

World War I, Links to Resources

Een collectie links over de Eerste Wereldoorlog gerangschikt per land.

Betekenis WO I

US / EN

Great European and World War 

Luchtvaart

US / EN

World War I Aviation Page  

Overzicht

US / EN

The Great War

Overzicht

US / EN

The Great War. 1914 - 1918

Naast een toelichting bij enkele aspecten van de Eerste Wereldoorlog vind je er een collectie links naar andere interessante site over deze periode.

Overzicht

US / EN

The Great War. Causes

Overzicht van de Eerste Wereldoorlog: een soort didactische synthese.

Bronnen-materiaal

US / EN

The World War I Document Archive

Je vindt er een rijk aanbod aan documenten (primaire en secundaire bronnen) die handelen over de Eerste Wereldoorlog naast een reeks links aan andere interessante websites.

Bronnen-materiaal

UK / EN

World War I Archive

Website van een commercieel bedrijf met educatief materiaal over de Eerste Wereldoorlog

Overzicht

UK / EN

The Battlefields Tour

Een educatief project uitgewerkt door leerlingen over de verschillende slagvelden van W.O. I voorzien met eigen fotomateriaal.

WO I in België

BE / NE

In Flanders Fields

Deze site is van het museum In Flanders Field in Ieper. Je vindt er een klikbare tijdslijn waarop je de gebeurtenissen in Ieper en in de rest van Europa kunt aflezen: internationale ontwikkelingen, belangrijke veldslagen en het leven achter het front. Je treft er informatie aan over de loopgraven, wapens, medische verzorging, ontspanning, arbeid, ...

Betekenis WO I

NL / EN - NL

De erfenis van de Groote Oorlog

Op deze uitgebreide site vind je in de Nederlandstalige rubriek o.a. artikels over de gevolgen van de oorlog, politieke cartoons, posters, foto's, schilderijen en interviews.

Eerste Wereldoorlog

UK / EN

The Great War: 80 years on

Speciale site naar aanleiding van de herdenking van 80 jaar na W.O. I. Interessant met heel wat getuigenissen

Verdrag van Versailles

US / EN

Verdrag van Versailles

Volledige tekst van het verdrag, kaarten, foto's en cartoons.

Verzameling links

US / EN

Yahoo!: World War I   

Een overzicht van Websites over de Eerste Wereldoorlog.

Verzameling links

US / EN

Yahoo!: Arts: Humanities: Literature: Periods and Movements: WO I

Een overzicht van Websites die in hoofdzaak oorlogspoëzie uit de Eerste Wereldoorlog bevatten.

Fotomateriaal

UK / EN

War

Een Website met heel wat fotomateriaal over de Eerste Wereldoorlog. Geschiedenis van W.O. I vooral gezien vanuit Britse ogen.

Begraaf-plaatsen

UK / EN

Commonwealth Graves Mission

De Britse Commonwealth Graves Mission heeft bijvoorbeeld de informatie op het Web gezet over de gesneuvelden uit het Gemenebest tijdens de twee wereldoorlogen (ruim 1,7 miljoen mensen). Geïnteresseerden kunnen dan opvragen waar iemand sneuvelde en waar hij is begraven. De site bevat daarnaast nog informatie over de architectuur van de herdenkingsmonumenten, de beplanting van de begraafplaatsen, links naar gelijkaardige diensten van andere landen, enz

Documenten

VS / EN

The World War I Document Archive

Een interessante verzameling van documenten over de Eerste Wereldoorlog.

Educatieve site

VK / EN

The First World War

Een op de UK gerichte onderwijssite over de Eerste Wereldoorlog.

Educatieve site

VS/ EN

The Great War and the shaping of the 20th Century

Site ontwikkeld door de BBC.

Slag van Verdun

NL / N

Verdun - de grootste veldslag aller tijden

Het verhaal van de verschrikkingen bij de slag om Verdun met heel wat interessant materiaal.

Eerste Wereldoorlog

BE / N - EN

WO1.be

De site is onderverdeeld in negen rubrieken, waarin uit de doeken wordt gedaan hoe de oorlog precies verliep en waar je nog de sporen kan terugvinden van de verwoestingen die in de streek werden aangericht. Daarbij richten de makers van deze site zich steeds tot wat je de geïnteresseerde leek‚ zou kunnen noemen. De stek is met andere woorden dus zeker niet alleen bedoeld voor echte geschiedenisfreaks.

De database is zonder twijfel het meest in het oog springende onderdeel van deze site. Je vindt in deze rubriek gedetailleerde informatie over zowat alle gedenktekens in de streek, militaire begraafplaatsen of de sites van de belangrijkste veldslagen. Al die gegevens zijn steeds rijkelijk geïllustreerd met afbeeldingen van gedenkstenen en foto‚s en/of kaarten van militaire kerkhoven. De ontwerpers van WO1.be werken nog volop aan uitgebreider fotoarchief.

Als je zin hebt om zelf de streek te gaan bezoeken, biedt deze site meer dan genoeg informatie. In de toerisme- en de horecadossiers kan je bijvoorbeeld de adressen opzoeken van toeristische diensten en wordt ook een aantal wandel- en fietsroutes voorgeschoteld. Daarnaast is er ook aandacht voor de belangrijkste musea.

Wie na een kort bezoek aan deze stek nog meer wil weten over de Eerste Wereldoorlog, vindt in de links- en literatuuronderdelen zijn gading. Van elk boek dat hier wordt opgesomd, krijg je steeds een korte samenvatting en contactadressen van uitgevers. De linkpagina‚s worden dan weer voortdurend aangevuld door de bezoekers van de site.

WO1.be werkt overzichtelijk dankzij de sobere opbouw en de duidelijke navigatiebalken bovenaan de pagina's.Copyright © 2002 VVLG, 07.06.2002