Links naar dagbladen

Op het Internet vind je heel wat Internetedities van kranten. De meeste krantensites hebben een handige snuffelaar om te neuzen in de redactie-archieven.

Het grote voordeel van deze Internetedities van kranten is dat je eenvoudig teksten van het Web kunt plukken en dagvers aan de leerlingen kan presenteren.

De Internetversies van kranten en magazines zijn soms vroeger te lezen dan hun papieren broertjes in de kiosken.


Overzichten kranten op het InternetHet Internet zelf bied je een overzicht van alle kranten die zich op het WWW bevinden:


1. Engelstalige kranten en magazines2. Belgische kranten


Hier is de verzamelwebsite Krantenkoppen.be aan te stippen: http://www.krantenkoppen.be


3. Duitse kranten4. Franse kranten5. Nederlandse kranten


Heel interessant is de verzamelsite: Kranten.com

Kranten.com is een portaalsite met een brede selectie aan nieuws uit de Nederlandse kranten. Onder de titels van de dagbladen staan de belangrijkste artikelen die die dag verschenen zijn en wie erop klikt kan direct het artikel op de site van de desbetreffende krant inkijken. Op de site worden de kranten ingedeeld in twee categorieen: nationale en regionale. Met een gratis abonnement op de kranten.com Daily Update krijg je elke morgen om 8.30 uur het overzicht van de headlines van de Nederlandse kranten in je mailbox. Erg sterk is het Nieuwscenter, dat je tijdens de dag op de hoogte brengt van het meest recente nieuws en dat om het half uur wordt ge-updatet. Daarnaast biedt de site, met behulp van een cookie, de mogelijkheid om het uitzicht ervan in te stellen naar eigen voorkeur. Je kan dan kiezen welke kranten op de homepage weergegeven worden bij een volgend bezoek.

Nederlandse oorlogskranten on line: http://www.illegaletrouw.nl

Het Nederlandse dagblad Trouw, dat voor het eerst in 1943 verscheen als verzetskrant tegen de Duitse bezetter, zette ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag al haar edities uit de Tweede Wereldoorlog on line. Illeggaletrouw.nl verzamelde al deze oorlogskranten van 1943 tot 1945. Daarnaast vind je op de site ook artikels over de geschiedenis van Trouw tijdens de oorlogCopyright © 2001, 2003 VVLG, 29.06.2003