Historische non fiction

 

Verkenningsreizen in China

 

Dit boek schetst de gehele Chinese geschiedenis vanaf de eerste mens op Chinese bodem (de zogenaamde Pekingmens) tot het hedendaagse China. Gaandeweg worden het ontstaan en de verfijning van de beschaving beschreven met de nodige aandacht voor pittige details. Ondanks de chronologische indeling zorgt auteur Wang Tao door de thematische aanpak binnen elk hoofdstuk voor een interessant geheel, dat soms echter de indruk geeft van een samenraapsel van interessante onderwerpen. Onderlinge verwijzingen (bv. de twee verwijzingen op p. 42) zorgden er dan weer voor dat de jonge lezer niet verdwaalt in deze overvloed van informatie.

De vele invalshoeken getuigen van een uitgebreide kennis terzake van de schrijver. Literatuur, filosofie, religie, politiek, krijgskunde, alle thema's worden, afhankelijk van het belang in een bepaalde periode, op een interessante, geïllustreerde wijze behandeld. Boeiend is tevens de wijze waarop de wisselwerking tussen China en het Westen wordt beschreven. De thematische aanpak binnen elk hoofdstuk schept de ideale gelegenheid voor het gebruik van illustraties. Daar maakt de auteur dankbaar gebruik met een reeks mooie en functionele foto's, tekeningen en gedichten. De lay-out is erg overzichtelijk, mede dankzij het haast overvloedige gebruik van kleuren. De afsluiting zet het stijlvolle karakter van het boek verder. Zo vult de driekleurige tabel op de derde laatste bladzijde een leemte in vele kinderhoofden, nl. een chronologisch verband tussen de belangrijkste gebeurtenissen in verschillende werelddelen. Het spreekt voor zich dat dit boekje tevens een aangepaste en verklarende woordenlijst bevat. Vanaf 12 jaar.

 

Guy Grossard

eerder verschenen in Leesideejeugdliteratuur

 

Referentie:

Verkenningsreizen in China / Wang Tao. - Ars Scribendi, 1997. - 48 p.: ill. - Oorspr. titel: Exploration into ChinaCopyright © 2000 VVLG, 05.12.2000