Historische non fiction

 

Mercator. De man die de aarde in kaart bracht

Bijlagen

Bijlage 1

Hoofdstuk 21 is getiteld: "Jagers in de sneeuw", naar het bekende schilderij van Bruegel. Een citaat hieruit als voorbeeld.

Depressief en waarschijnlijk in een toestand van vrijwel volledige invaliditeit na zijn 'lichamelijk en geestelijke' instorting ging Mercator de langste winter van zijn leven in.

Buiten de ramen van het huis in de Oberstrasse werd de wereld kouder; met elke winter namen de vorstperioden toe. In 1559 kon Bruegel schaatsers schilderen buiten de Antwerpse Sint-Jorispoort. Maar het was de winter volgend op Mercators ontsnapping uit Lotharingen die de angst voor de seizoenen veranderde in een mene-tekel.

In november 1564 kelderde de temperatuur. In december was heel Noord-Europa in de greep van de vorst. De Schelde vroor dicht en Bruegel schilderde jagers in de sneeuw met onder hen een dal in zwart-wit waar niets kon groeien. De havens van de Maas raakten geblokkeerd door kruiend ijs. Pas in februari werd het ijs dunner en kon Bruegel met een bruin en zwart palet een riviermonding schilderen, gehavend door gebroken dijken*.

Het was de koudste winter sinds heugenis en toen hij eindelijk voorbij was, werd de oogst van 1565 door regen verwoest. (p. 202)

* Bedoeld is "De sombere dag". Zie Bruegel als renaissancekunstenaar en Lente in het land van BruegelCopyright © 2003 VVLG, 27.09.2003