Historische non fiction

 

Flanders

 

Patricia Carson is een Britse, die in Vlaanderen woont, de geschiedenis en cultuur kent, van Vlaanderen houdt en er al enkele bestsellers over geschreven heeft.

Voor dit album selecteerde ze een aantal plekjes, die door Daniël Leroy met groot vakmanschap gefotografeerd werden.

Het zijn representatieve cultuurhistorische gebouwen, in allerlei stijlen, van Middeleeuwen tot nu, begijnhoven, interieurs van kerken, kerkhoven, steegjes, landschappen, natuurreservaten.

De schrijfster heeft een brede belangstelling en een rijke cultuurhistorische achtergrond, waardoor ze bij elke prent functionele commentaar kan geven.

Deze toelichtingen zijn in het Engels, Nederlands, Frans en Duits, zodat de meeste toeristen ermee geholpen zijn.

De prenten zijn niet evenwichtig gespreid over de provincies: West-Vlaanderen krijgt veruit het meest (37 p.), Limburg het minst (9). De slagvelden van de 1° W.O., Ieper, het prachtige Brugge, de kust en de polders verklaren en verantwoorden die discrepantie.

Erg onpraktisch is dat vele pagina's niet genummerd zijn en dat er geen register bij is.

Een landkaart en een tijdslijn van 150 n.C. tot 1993 sluiten dit mooi album af.

De kaart bevat niet alle plaatsen die gefotografeerd zijn en bij de foto's staat geen verwijzing naar de plaats op de kaart. De tijdslijn was beter begonnen met Caesar (50 v.C.) en gegaan tot vandaag.

Nog een paar details: de schuur van Ter Doest (p. 17) is een meesterwerk van metselaarskunst i.p.v. timmermanswerk: alleen de Duitse tekst is hier correct.

Diest (125 - 126) en Scherpenheuvel (129) liggen niet in Limburg, maar in Brabant.

Met het "kasteel" van Diest bedoelt de schrijfster wsch. de citadel.

Bij Hasselt (127) zegt ze dat de St.-Quintinuskerk het centrum was van de Boerenkrijg. Correcter is dat deze opstand tegen de Franse bezetter eindigde met de slag bij Hasselt (5 dec. 1798).

Het album is bedoeld en geschikt om cadeau te geven aan buitenlanders die Vlaanderen willen leren kennen of voor Vlamingen die thuis willen bekijken hoe mooi hun regio is.

 

Referentie:

Patricia Carson - Daniël Leroy, Fascinating Flanders. Vlaanderen - La Flandre - Flandern. Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2003.136 p.; foto's, tijdlijnen, kaart. ISBN 90 209 5339 7; 24,95 euro.

 

Jef Abbeel, november 2003Copyright © 2003 VVLG, 08.12.2003