Historische stripverhalen: albums: Nieuwe en Nieuwste Tijd


1. Reeksen


Le Lombard (http://www.lombard.be)

 

Bruce J. Hawker

Scenario: William Vance & (vanaf album 4) A.P. Duchâteau
Tekeningen: William Vance
Tijd: 1800

De avonturen van Bruce J. Hawker beginnen op 10 januari 1800 in London, wanneer hij in een sneeuwbui aan boord gaat van de H.M.S. Lark, waarover hij bevel zal voeren. Hij is amper twintig, maar in de slag bij Aboukir redde hij het leven van admiraal Newton aan boord van de Vanguard en daarom krijgt hij deze promotie. Hij moet met zijn schip twee koopvaarders escorteren, die wapens en munitie vervoeren naar de basis in Gibraltar. De lading mag absoluut niet in handen vallen van de vijand. Al snel begrijpt Hawker dat de bewapening van zijn schip ondeugdelijk is. Tegen de middag van de volgende dag ontmoeten zij een kotter die een bericht van de admiraliteit bij zich heeft. Nu blijkt dat hij onderdelen van een geheim wapen bij zich aan boord heeft. Hij moet hoe dan ook door de vijandelijke linies zien te breken, zoniet zal hij gedegradeerd worden. In één adem vermeldt de brief ook dat vijandelijke oorlogsbodems in het gebied dat hij moet passeren kruisen. De reis wordt een catastrofe. Hawker raakt in Spanje in de gevangenis, moet het opnemen tegen de press gang en eenmaal in ere hersteld moet hij het in London opnemen tegen de beulen van de nacht die de stad in terreur onderdompelen.

In de albums van Bruce Hawker bereikt Vance een nieuw hoogtepunt in zijn al duizelingwekkende tekencarrière.

Uniformen en schepen worden tot in de kleinste details getekend en wie hem wil betrappen op een historische onnauwkeurigheid, moet wellicht nog geboren worden.

In het eerste album geeft Vance nog wat toelichting bij bewapening van de zeilschepen in die tijd, zoals wij het ook kennen van zijn Roderik en Ramiro-albums. Vanaf het tweede album krijgen wij nog louter de avonturen van Bruce Hawker te lezen.

Vanaf album 4 De puzzel schrijft A.P.Duchâteu de scenario's.

 

Albums:

Koers Gibraltar (1985)

De orgie der verdoemden (1986)

Press Gang (1987)

De puzzel (1987)

Alles of niets (1988)

De beulen van de nacht (1991)

Het koninkrijk van de hel (1996)Copyright © 2001 VVLG, 12.04.2001