Historische stripverhalen: Nieuwe en Nieuwste Tijd

1. Reeksen

Casterman

 

Cori de scheepsjongen

Scenario en tekeningen: Bob De Moor
Tijd: 18de eeuw

In een interview dat in het boek Bob de Moor (Lombard 1986) verscheen, noemde Bob de Moor Cori de scheepsjongen zijn geliefkoosde personage. Dat kwam vooral door de tijd waarin hij de jongen liet optreden: de tijd van zeilschepen die verre kusten verkenden en handel dreven met sprookjesachtige streken. Bob de Moor vond van zichzelf dat hij ook een beetje een scheepsjongen was. Bovendien kon hij zich goed uitleven in de nauwgezette tekeningen van zeilschepen.

Het verhaal van Cori begint in 1588 in de Spaanse havenstad Cadiz. Cori en zijn metgezel zijn uit de Nederlanden naar het zuiden afgereisd en hopen hier een rustiger leven te kunnen leiden. Cori wil in een zielmakerij gaan werken, maar heel snel raakt hij in allerlei avonturen verwikkeld.

Cori is de geadopteerde zoon van commandant Harm Janszoon.

Een eerste volledige episode van de avonturen van Cori verscheen in het weekblad Kuifje in 1951 en 1952.

In totaal verschenen 4 albums van onze held.

In november 1974 gaf CISO-Tijdschrift voor stripliefhebbers in de Nederlanden het album Onder de vlag van de compagnie uit in zwart-wit. Het is hetzelfde verhaal dat in kleur bij Casterman verscheen als Koers naar het goud.

De tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie en de strijd van de Hollanders met Spanje en Engeland, wordt goed weergegeven.

 

Albums:

De onoverwinnelijke Armada
Deel 1: De spionnen van de koningin

De onoverwinnelijke Armada
Deel 2: De Zeedraak

Koers naar het goud

De gedoemde reisCopyright © 2001 VVLG, 12.04.2001